Пловдив и София са в надпревара за първото бебе на 2023 година

1
За 2022 година в университетската болница в Пловдив ражданията са се увеличили
За 2022 година в университетската болница в Пловдив ражданията са се увеличили Снимка: БНТ / стоп кадър

За 2022 година в университетската болница в Пловдив ражданията са се увеличили

Лекарите от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив са изродили момче още в първата минута на новата година. Раждането на малкия Йоан медиците определиха като добър знак, предава БНТ.

Йоан се ражда с перфектните мерки от 3430 грама, ръст от 51 сантиметра и в отлично здраве.

"Раждането беше абсолютно спонтанно, нормално, естествено раждане, с раждане на живо и доносено бебенце с термин 1 януари, в първата минута, даже в първите секунди на новата година, важното е, че за нас беше първото бебенце и го смятаме наистина за много добра поличба", заяви д-р Гита Ямакова, Клиника по акушерство и гинекология, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Семейството на Йоан е от Садово, а за 32-годишната му майка той е втори син. От началото на 2023 година в Клиниката по акушерство и гинекология на болница "Свети Георги" вече са се родили 5 бебета, сред които и близнаци, които са недоносени.

Около 11 процента за страната е в последните години броят на недоносените деца, обясняват от неонатологичното отделение на болницата.

"Неприятният факт е че се промени структурата на недоносеността, тоест раждат се все повече деца с тегло под 1500 и под 1000 грама и там са неимоверни усилията за съхраняване на техния живот", допълни проф. Мая Кръстева, началник на неонатологично отделение, УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив.

За 2022 година в университетската болница са се увеличили ражданията.

"2022 година имаме с около 100 раждания повече отколкото през 2021, повече предпочитат естествено раждане", каза още Елена Димова, акушерка към родилна зала.

Очаква се утре малкият Йоан да бъде изписан и да се прибере у дома, заедно със своята майка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари