Плащай както караш!

0
Финансовият надзор иска България да влезе в крак с новите тенденции
Финансовият надзор иска България да влезе в крак с новите тенденции Снимка: Dunavmost

Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират и анализират информация за индивидуалното поведение на шофьора на пътя (например как потегля и спира, с каква скорост взима завоите), както чрез специални устройства, вградени в колите, така и чрез мобилни приложения.

С въвеждането на системата "бонус малус" България има шанса да не е постоянно последна, а да се вмести в тази тенденция.

Това коментира пред БНТ председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Той даде разяснения по подготвяната от комисията промяна при задължителната застраховка "Гражданска отговорност", при която неизрядните шофьори да плащат повече, а изрядните - по-малко (т. нар. бонус-малус).

Новата система цели превенция и справедливост и коригиране на поведението в дългосрочен план, каза шефът на финансовия надзор.

"В момента 10 души ако платят по 10 единици се събират 100, при новата система отново ще се събират 100 единици, но 8 души ще плащат по 9 единици, а останалите 28 единици ще се покрият от двама. Оттук идва справедливостта - по-рисковият шофьор да плаща повече", даде пример той с уточнението, че като цяло съотношението изрядни - неизрядни е 80% към 20%.

Атанасов увери, че замисляното изменение е неутрално по отношение на общия финансов ресурс, но най-лошите шофьори, които са около 0.6% от всички, ще плащат по 1200 лв, а най-изрядните - по 225 лв.

В отговор на въпрос Атанасов отрече твърденията, че моделът "бонус - малус" облагодетелства застрахователите. "Всички казват че ще се възползват застрахователите, но никой не казва как точно ще стане това. Парите ще са равни. Моделът е на финансов неутралитет. Безпочвени са подобни твърдения", каза той.

Шефът на регулатора уточни, че се предвижда името на шофьора да се вписва в полицата. Така собственикът може да впише в нея имената на свои близки, на които смята да разрешава да карат. Ако обаче някой невписан причини щета, собственикът ще бъде глобен за това, че му е позволил да кара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари