Застраховател: Имаме едни от най-ниските цени на "Гражданската отговорност"

0
Системата "Бонус - Малус" ще изиграе възпитателен характер върху всички шофьори, заяви застрахователният експерт Тихомир Станев
Системата "Бонус - Малус" ще изиграе възпитателен характер върху всички шофьори, заяви застрахователният експерт Тихомир Станев Снимка: Dunavmost

"Вярвам, че системата бонус – малус ще постигне целите си, но това няма да стане за няколко месеца или година. Това ще изиграе възпитателен характер върху всички шофьори. След 3-5 години би трябвало да намалеят произшествията", заяви пред БНР застрахователният експерт Тихомир Станев.

Днес Асоциацията на българските застрахователи ще представи позицията си за модела на системата бонус – малус, разработена от Комисията за финансов надзор. Намеренията са от 2021 г. застраховката да поскъпва или поевтинява според поведението на пътя.

Изисква се малко технологично време, за да може системата, която се ползва в други държави и да се черпи техният опит, да бъде съблюдавана за това как ще се развие на нашия пазар. Не може да направим абсолютно копи-пейст на поведението на английския, френския или немски шофьор спрямо българския. Но можем да вземем добрите практики, които предстоят спрямо бонус – малус, тъй като те са пряко свързани с поведението на рискови шофьори, включително има умишлени такива рискови шофьори, които си позволяват да бъдат доста фриволни на пътя, и обратното – има изключително дисциплинирани шофьори, които заслужават да ползват бонуси по застраховката“, обясни Станев в предаването „Преди всички“.

Той не скри, че има разминавания между текстове от наредбата и Кодекса за застраховането.

България е една от последните държави в ЕС, която не е приложила този модел на изчисляване на риска спрямо поведението на водачите. Нормално е, когато се въвежда за първи път, да има неточности, които впоследствие трябва да бъдат изчистени на нормативната база“.

Според него „широката ножица“ между бонуса от 25% и малуса до 400% е оставена, за да могат застрахователите да си направят изчисленията за бъдещата цена от 2021 г. По думите му всяка промяна в застрахователния модел крие риск за застрахователя.

Тук става въпрос за бъдещо несигурно събитие, което застрахователят трябва да предвиди“, подчерта Тихомир Станев и добави, че страната ни е с едни от най-ниските цени в Европа на „Гражданската отговорност“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари