Писанският мост доживя основен ремонт!

0
В аварийно състояние са още 3 моста в Русе
В аварийно състояние са още 3 моста в Русе Снимка: Русе Нюз

Писанският мост над река Бели Лом по пътя Русе - Разград доживя основен ремонт. Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ обяви обществена поръчка за близо 5 млн.лв. без ДДС. За 300 дни трябва да се оправят фуги, колони и пукнатини по съоръжението, да се преасфалтира пътното платно и да се изградят отводнителни съоръжения.

Разрешението за строеж е издадено на община Ветово на 6 декември 2013 г. При оглед комисия установява, че Писанският мост е в лошо състояние. Платното е напукано и с дупки, а дилатационните фуги не издържат на вибрациите. Анкериращите болтове постоянно се разхлабват. Хидроизолацията е нарушена и не може да спре постоянните течове по конструкцията, която корозира.

В аварийно състояние са още 3 моста в Русе. Три свода на Дъговият мост по международния път София - Букурещ са напукани. По съседния Гредови мост липсват елементи от конструкцията му, а Сарайският мост по алтернативното трасе през западната промишлена зона потъва и е подпрян със скеле от 15 г.

Мостовете са част от републиканската пътна мрежа, за която се грижи АПИ. Преди 3 г. е подменена скъсана фуга на Гредовия мост с отпуснатите 78 000 лв. от АПИ. Като част от рехабилитацията на бул. "България" Дъговият мост още не е довършен и от 5 г. пътната агенция не може да намери фирма изпълнител. Холдинг "Пътища" фалира и не приключи ремонта. Реконструкцията на 8 км отсечка се финансираше с над 4,6 млн.лв. от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.

Сарайският мост по бул. "Трети март" е отворен само за леки автомобили и камиони до 10 т. За ремонта му община Русе търси 2 млн.лв. по европейски програми. Съоръжението е укрепено спешно с отпуснатите 65 000 лв. от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Въпреки металните подпори, деформациите по конструкцията продължават.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари