ПГСАГ „Пеньо Пенев“ става Център за високи постижения

1
Центровете за високи постижения ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност
Центровете за високи постижения ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност Снимка: Facebook

Центровете за високи постижения ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност

28 професионални гимназии ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение.

За Русе това е Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

Центровете ще бъдат оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“, предава БТА. Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет е 96 960 000 лева с ДДС, като максималното финансиране за един център е 3 462 857 лева с ДДС.

Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли 2023 година. Определените от МОН 28 професионални гимназии (по една във всяка област в страната) са преминали през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др. Като центрове за високи постижения те ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Отделно Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма „Образование“ 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификация на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии.

Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари