Пешеходният мост на Текето чака разрешение за строеж

0
По обявената обществена поръчка има избран изпълнител, а проектите вече са входирани в общината и се съгласуват по инстанциите
По обявената обществена поръчка има избран изпълнител, а проектите вече са входирани в общината и се съгласуват по инстанциите Видео: Русе Медиа

По обявената обществена поръчка има избран изпълнител, а проектите вече са входирани в общината и се съгласуват по инстанциите

Бъдещият пешеходен мост, който ще свързва двете езера в Лесопарк „Липник“, чака да получи разрешение за строеж, за да започне реалното му изграждане. Община Русе обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране и изграждане на съоръжението, а преди това бяха насипани камъни по брега и във водата, които предизвикаха много въпроси сред посетителите на Лесопарка. От седмица камъните вече са премахнати, защото се оказва, че са изпълнили предназначението си.

Обяснение по въпроса даде зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева, която коментира, че преди една поръчка за инженеринг е необходимо да бъде изготвено задание за проектиране. „Това ни принуди да потърсим специалисти да бъдат изследвани съществуващите две колони, които се виждаха над нивото на водата, за да разберем дали ще бъдат част от конструкцията на бъдещия мост. Насипахме трошен камък, за да може да достига техниката“, каза Илиева, предаде Русе Медиа.

Пробите са установили, че колоните са амортизирани и не могат да бъдат ползвани. Затова заданието за проектиране е включвало и разрушаването им, след което насипът от камъни е бил отстранен. Междувременно по сигнали на общински съветници е имало и проверка от РДНСК, откъдето с писмо са уведомили общинската администрация, че не е установено нарушение.

По обявената обществена поръчка има избран изпълнител, а проектите вече са входирани в общината и се съгласуват по инстанциите. Предстои издаване на разрешение за строеж, след което започва и реалното строителство. Засега не е ясно дали отново ще има нужда да се насипват камъни в езерото, тъй като това зависи от необходимостта там да достъпва тежка техника.

Магдалина Илиева обясни, че засега не може да се каже кога точно ще започне строителството, тъй като това зависи от сроковете, в които инстанциите ще върнат съгласувани проектите. Веднага след това ще може да се издаде разрешение за строеж и се пусне протокол за откриване на строителна площадка.

Изграждането на пешеходния мост между малкото и голямото езеро ще струва 78 000 лева без ДДС, като чрез него ще се осигури по-добра пешеходна среда и връзка между двата бряга на езерото и ще се подобри архитектурната среда. Съоръжението трябва да е поне 1,20 метра над водата, а ширината му – 2,50 метра. Няма да се премахват дървета, а според изисванията на поръчката мостовата конструкция трябва да дава хармонична и природосъобразна връзка с парковите пространства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Камен Филипов
    Ненужна инвестиция, реализира ща се напук на всички. Подмяна на настилка и редовно почистване е достатъчно...
  • 5
    6
    Тъйй
    Ще направят текето частен имот и ще плащаме за да влезем
  • 11
    5
    Милан
    Щом Магдалена Илиева дава обяснение нищо няма да се случи. Заради нея Общината загуби 8 млн.лв. за ремонт на улиците в Русе.
  • 9
    4
    въпрос до всички
    може ли или не може да цъфне нещо като анален цирей на някой малоумен русенски бизнесмен от селски произход? Кое алчно оченце зяпа към липник и текето?
  • 9
    3
    Текето
    Тези работи се правят и тогава тръгва работата.Нещо мирише много работата около този мост и Екологията най вече.Общинската администрация е изградена от повлекани и мазни мъжки медузи.От година на година,по зле става.Спахте ли до сега ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари