Първите нови тролейбуси пристигнаха в Русе

16

В рамките на един месец ще бъдат доставени 15 модерни возила

В Русе пристигнаха първите нови тролейбуси на „Общински транспорт“ ЕАД, произведени в Чехия. В рамките на един месец ще бъдат доставени 15 модерни возила, които се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии.

Предстои тролейбусите да получат лиценз и застраховка, за да могат да бъдат въведени в експлоатация.

Те са с капацитет от 90 места, 35 от които седящи, като е предвидено и място за хора с увреждания. Оборудвани са с рампа за инвалидни колички, която ще може да бъде използвана и от родители с малки деца.

С новите 15 тролейбуса общинският автопарк ще разполага вече с 96 превозни средства, като за 4 години техният брой се е увеличил почти тройно. В момента „Общински транспорт“ набира шофьори, които ще могат да обезпечат всички градски линии. Служителите вече работят с по-високи възнаграждения, отговарящи на актуалната икономическа ситуация в страната.

Припомняме, че от 1 ноември общински транспорт обслужва 9 от 17-те частни линии. Продължава постепенното му подсилване и превръщане в единствен превозвач в града.

Дейностите се извършват по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Чрез извеждането от употреба на 20 дизелови автобуса и замяната им с нови електрически автобуси се очаква да бъдат спестени значително количество фини прахови частици /ФЧП/. Замяната на 15 тролейбуса, произведени между 1982 и 1984 г, с нови, ще подобри енергийната ефективност на градския транспорт. По този начин проектът ще допринесе за постигане на Специфична цел 1 „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“ по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на ОПОС 2014-2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    19
    Dragomir Petkov
    Чак сега ли??? Никога няма да се оправим!!! От корупция и ти знаеш ли кои съм!¡ Добре е че изчезнаха от БГ отдавна Че да гледам отстрани!!
  • 3
    18
    до 17
    Ми да! Гениален си! Да върнат тези и да поръчат верижни електробуси.:) Зимно време ще им прикачват гребло отпред и ще почистват улиците.:)
  • 1
    17
    ВиК
    Тюх язък , забравихме да предупредим общината да поръчат високопроходими тролейбуси .
  • 10
    16
    3еее
    В София има един превозвач а в Русе трима."Явно Русе е по голям град".
  • 2
    15
    русенец
    Да са ни честити! Само, че 90 места не са ли множко? Сега бусчетата се движат в повечето време с двама-трима на борда при това бавно, защото някой идиот е нацвъкал легнали полицаи по маршрутите на градския транспорт, а от друга страна водачите трябва да продават и билети така, че придвижването става със средна скорост на пешеходец. От Печатница Дунав до Центъра са поне 20 минути. Това е и причина хората да ползват лични превозни средства, а не обществен транспорт. С една дума новите тролейбуси са хубаво нещо, ама не се ли промени пътната инфраструктура и продажбата на билети, има да си вървят празни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари