Първите електробуси идват в Русе

15
За първи път те ще тръгнат по улиците в Русе на 1 юни
За първи път те ще тръгнат по улиците в Русе на 1 юни Снимка: архив

Нови чешки електробуси SOR идват в Русе.

За първи път те ще могат да се видят на 1 юни.

Биофрог ЦЗ ЕООД, която спечели този лот от обществената поръчка, започна доставката им по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Община Русе изпълнява проекта от 22.10.2019 г. в партньорство с „Общински Транспорт Русе“ ЕАД.

Основната му цел е опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на община Русе – замяна на част от остарелия и амортизиран подвижен състав с екологичен такъв. В рамките на проекта ще се осъществи закупуване и доставка на нови съвременни електрически транспортни средства на обществения транспорт, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значителна икономия на енергия.

Инвестициите са насочени в подкрепа въвеждането на нови по-енергийно ефективни форми на обществен транспорт, като се увеличи делът на електрическите превозни средства.

С изпълнението на проекта ще се постигнат следните конкретни измерими резултати:

– закупени 20 броя електрически автобуси и 15 бр. тролейбуси;

– закупени и доставени 20 броя станции за зареждане в тролейбусното депо, 4 броя станции за бързо зареждане чрез пантографи;

– ремонт и реконструкция на контактната мрежа на кръстовището до Симовата мелница, трасето от Симова мелница до Централна ЖП Гара, както и обръщалото пред Централна ЖП Гара;

– подобряване качеството на въздуха в община Русе чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 и NОх от обществения транспорт;

– създаване на по-ефективен и екологичен обществен транспорт в община Русе с по-малко потребление на енергия и възможности за алтернативни форми на транспорт.

Чрез извеждането от употреба на 20 бр. дизелови автобуси и замяната им с нови електрически автобуси се очаква да бъдат спестени 14.527 тона NOx и 0.672 тона ФПЧ10 годишно. Замяната на 15 бр. тролейбуси произведени 1982-1984 г, с нови 15 бр. тролейбуса, ще подобри енергийната ефективност на градския транспорт. По този начин проекта ще допринесе за постигане на Специфична цел 1 „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“ по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на ОПОС 2014-2020 г.

Проектът е на стойност 46 771 464,30 лв. и е с продължителност 45 месеца. Финансовият принос на Община Русе е в размер на 137 032 лв. Финансиращ орган е Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари