Докога русенци ще се возят на старите тролеи, а новите ще стоят в депото?

2
Водачи на тролейбуси също искат вече да карат новите машини, а не разбитите тролеи, които в момента са в движение
Водачи на тролейбуси също искат вече да карат новите машини, а не разбитите тролеи, които в момента са в движение Видео: Русе Медиа

Отговори дава изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев

Русенци са подали сигнал до Русе Медиа с въпроса докога старите тролейбуси ще са в движение и кога на тяхно място ще се пуснат пристигналите в града новозакупените електробуси и тролеи. Причина за недоволството им е, че част от докараните превозни средства се съхраняват на площадка на територията на Пристанищния комплекс. Водачи на тролейбуси също искат вече да карат новите машини, а не разбитите тролеи, които в момента са в движение.

Медията е потърсила отговор на част от тези въпроси от изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев чрез съдействието на Община Русе.

Действително девет от тролейбусите, внесени в края на септември 2021 г. от Швейцария, се съхраняват в Пристанищния комплекс. Причината е, че в депото на бул.“Трети март“ няма достатъчно място, за да бъдат прибрани всички превозни средства. Закупени са общо 17 употребявани тролейбуса, от които 8 вече са в депото и част се движат по улиците на Русе. „Ще ги изтеглим всички в следващите месеци и ще ги пуснем в експлоатация с влизане в сила на новата транспортна схема. До няколко месеца електробусите, които получихме по ОП „Опазване на околната среда“ ще бъдат на новата си стоянка, ще освободим място и ще докараме тролейбусите си в депото“, обясни Александър Георгиев.

Според един от сигналите до медията някои от тролеите, които стоят на пристанището, са станали обект на посегателство. Проверка на място показа, че действително на места има дефекти по външните части, но по-скоро се касае за т.нар. транспортни дефекти, които ще бъдат отстранени. Самите тролеите, макар и втора ръка, са в много добро техническо състояние и имат още 5-7 години експлоатационна служба. В момента от същата марка в парка на дружеството има 13 стари тролейбуса, от които всеки един е навъртял по около 1 млн. км и може да се ползва още поне 3 години. Тъй като превозните средства не достигат за новата транспортна схема, старите тролеи ще се използват докрай.

По-оптимистично изглеждат нещата за електробусите. По проект трябваше да бъдат закупени 20 превозни средства, които вече са доставени заедно с 20 бавни зарядни станции. „В момента се инсталира първата бърза зарядна станция, а следващите месец-месец и половина ще бъдат доставени още три бързо зарядни станции. Към момента ежедневно пускаме в експлоатация между 6 и 10 електробуса, които да се движат по улиците на Русе, тъй като не ни достигат мощности в настоящето депо, за да ги зареждаме всичките. Предстои на тяхната нова стоянка да бъде изграден нов, по-мощен трафопост, където спокойно да си зареждаме електробусите“, каза изп. директор на „Общински транспорт Русе“ .

Сред новостите, които ще се въведат от следващата седмица, е пускането в действие на информационна система в превозните средства. Това са дисплеи, които ще дават информация за маршрута. Тъй като новите транспортни средства идват от Западна Европа, информацията е можело да се изписва само на латиница. Русенска фирма е разработила визуализация на надписите на кирилица и дисплеите вече ще работят нормално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    шофьор
    Дали Русе има нужда от тролеи на първо място, имайки предвид главоломно оредяващия пътникопоток? За мащабите на града единствените рентабилни превозни средства биха били с размерите от маршрутки до щъркели.
  • 3
    3
    citatel
    Русенци си искат бекапето "'социалисти"'!Ами на Ви русенци бекапето капеесес!
  • -3
    2
    русенец
    Кога ще премахнете легналите полицаи от улиците, по които върви градския транспорт? Те само разбиват ходовата част , отклоняват вниманието на водача, намаляват драстично средната скорост на градския транспорт и са причина за допълнително замърсяване на въздуха . Прочие, добре е машинките за билети да работят, защото водачите губят по няколко минути на спирка само за да продават билети.
  • 0
    1
    88
    А дикога в старите автобуси?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари