Първи български успех на турнира в София

0
Българският тенис изживя една своя малка радост!
Българският тенис изживя една своя малка радост! Видео: GONG.bg

Българският тенис изживя една своя малка радост! 

Феновете в зала "Арена Армеец" видяха и друго наше момче да стига до победата на Sofia Open, освен безспорната родна звезда на световния тенис Григор Димитров.

Първата ни ракета досега има само четири мача в София, но и четирите са победи, което му позволи да спечели надпреварата през 2017 г. Досега никой друг наш тенисист не беше постигал успех, но Александър Лазаров счупи този карък.

В четвъртото си участие в надпреварата, макар и в първия кръг на квалификациите, той изкова голям за себе си успех пред родна публика. Лазаров се справи с третия поставен в схемата на пресявките Лукаш Лацко, който миналата година игра втори кръг тук, след 7:6, 6:2 в една наистина маратонска битка.

Така нашето момче взе първите си 6 точки за ранглистата на АТР и ще бъде включен в следващото ѝ издание след 8 дни. И показа завидни качества, които със сигурност ще му помогнат да пробие за по-предни позиции в световния тенис.

Лазаров и Лацко се захапаха от самото начало. В първия сет словакът стигна до ранен пробив, следствие на нервността на българина. Той и го затвърди, за да стигне и до аванс с 4:2 впоследствие. Но Лазаров показа, че съвсем не е за отписване, напротив.

Българинът навакса пробива за 4:4 и впоследствие двамата взеха подаванията си, за да вкарат сета в тайбрек. В него имаше един-единствен минипробив при седмата точка и той беше за Лазаров. Нашето момче получи три сетбола, два от които на сервис на Лацко, реализира третия и след 7:5 в дългия гейм и 7:6 в сета, поведе с 1:0.

Втората част започна великолепно за Лазаров. Той записа два пробива в подаването на разколебания словак и поведе с 4:0! Постепенно Лацко се съвзе, но така и не успя да навакса изоставането си. В последния осми гейм на сета българинът изпусна шест мачбола, спаси пет брейкбола и при седмата си възможност затвори мача, с което записа първата българска победа в турнира от 2017 г. и първа, освен на Григор Димитров.

Във втория кръг на квалификациите нашето момче ще играе с победителя от мача между германеца Рудолф Молекер и италианеца Лука Вани. Победителят във втория кръг на пресявките се включва в основната схема на Sofia Open.

МАЧЪТ НА ЖИВО:

Първи сет:

7:6 - Александър Лазаров спечели първия сет! Българинът взе тайбрека, който беше решен от един-единствен минипробив! Българинът го извоюва на седмата точка в него, получи три сетбола, два от които на сервис на съперника. Логично, той реализира именно третия след свой сервис и поведе с 1:0 сета.

6:6 - Лацко спечели подаването си и така първият сет ще се реши след тайбрек.

6:5 - Лазаров си осигури минимум тайбрек. Българинът допусна възможност за пробив след двойна грешка, но я отрази с ас, а после пласира още два мощни сервиса, моито му поволиха да затвори частта и да поведе с 6:5, принуждавайки съперника да сервира за оставане в сета.

5:5 - Лацко изравнява отново резултата, след като пласира няколко много добри сервиса. Но когато се стигаше до разигравания, инициативата беше за българина, но за жалост те не бяха много в този гейм. Така сетът продължава при 5:5.

5:4 - Българинът затвърждава пробива си! Той направи страхотен сервис-гейм, при който беше безпощаден на начален удар и успя да затвори частта, без да даде на съперника си да запише дори и точка. Така Лацко ще сервира за оставане в сета.

4:4 - Алекс Лазаров връща пробива! Той докара нещата до дълги разигравания, а при тях надмощието му е подчертано в този сет. И съвсем логично стигна до брейкбол, който успя да реализира веднага и да изравни резултата.

3:4 - Лазаров отново печели подаването си, печелейки всички дълги разигравания в него. Особено напрегната беше последната точка, в която имаш над 25 удара, но българинът принуди Лацко да сбърка и намали изоставането си в гейма.

2:4 - Лацко взима подаването си, въпреки че Лазаров показа много добра игра, особено при последната точка. Тогава обаче Лацко с много дълбок удар принуди българина да сбърка и взе гейма, давайки само точка на Лазаров.

2:3 - Александър Лазаров спечели подаването си по особено убедителен начин. Той не позволи да загуби точка, отиграванията му целеха линиите и в крайна сметка успя да се поздрави с успеха в този гейм и намали изоставането си.

1:3 - Лацко затвърждава пробива си. Много уверен и много стабилен, той успя да спечели с лекота подаването си и не даде дори точка на българина, за да затвърди аванса си и да дръпне с два гейма разлика на българския си съперник.

1:2 - Лацко повежда с пробив! Много равностоен гейм, в който Лазаров не можа да пласира първи сервис в някои ключови моменти, от което опитният му съперник се възползва и в крайна сметка стигна до брейкбол, който успя да реализира и поведе с 2:1 и пробив.

1:1 - Лацко взима подаването си в интересен гейм, в който българинът не отстъпваше при отиграванията, но силният сервис на словака се оказа ключов за победата му и за изравняването на резултата в геймовете в началото на сета.

1:0 - Александър Лазаров печели първия гейм в мача. След равностойна игра, но и добри отигравания от страна на българина, най-вече на сервис и при форхендите, той успя да вземе първото си подаване и да поведе в резултата.

Втори сет - 6:2

6:2 - Александър Лазаров печели мача! Българинът записа първата си победа на Sofia Open след феноменален маратонски гейм, в който реализира чак седмия си мачбол, отразявайки преди това и пет брейкбола! В крайна сметка победата е за нашето момче!

5:2 - Лукаш Лацко се спаси и взе подаването си. Той даде само една точка на българина, дошла от двойна грешка, и така нашето момче ще сервира за спечелването на мача! Да му пожелаем успех!

5:1 - Александър Лазаров направи страхотен сервис-гейм, който спечели без много затруднения и принуди съперника си да сервира за оставане в мача с два пробива пасив!

4:1 - С много мъка Лацко записва първия си актив в този сет. Словакът имаше два геймбола при 40:15, но ги пропиля, а впоследствие българинът стигна дори и до брейкбол. Макар да не го реализира и маратонският гейм да беше спечелен от съперника му, българският тенисист показа страхотна игра и само малшанс го лиши от трети пробив.

4:0 - Александър Лазаров затвърждава и втория си пробив! Много равностоен гейм, в който нашето момче трябваше да навакса изоставане от 0:30, а после четири пъти не успя да затвори гейма, но в крайна сметка го стори и гледа уверено към успеха.

3:0 - Втори пробив на Александър Лазаров! Българинът продължава да показва страхотна и концентрирана игра, не се поколеба във важните моменти и стигна до два брейкбола. Лацко спаси първия от тях, но при втория капитулира и Лазаров се приближи до успеха.

2:0 - Българинът направи най-важното и затвърди пробива. Страхотната му игра продължава без проблеми и той направи голяма крачка към спечелването на двубоя.

1:0 - Александър Лазаров започва с пробив! Българинът направи множество страхотни разигравания и спечели всичките по-важни. Лацко се измъкваше само със сервис, но дори и той не го спаси. Лазаров стигна до три брейкбола, реализирайки третия от тях и повеждайки с пробив!

Източник: GONG.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари