Първан Симеонов: ГЕРБ и ДПС подцениха ситуацията

0
Кой печели и кой губи от предизборните битки?
Кой печели и кой губи от предизборните битки? Видео: БНТ

След бурните дебати около промените в Изборния кодекс, напускането на парламента от страна на левицата и решението за самостоятелно явяване на партиите от "Обединени патриоти" - кой печели и кой губи от всички тези предизборни битки?

Анализ на политическата ситуация в студиото на Сутрешния блок направиха социалният антрополог Харалан Александров и политологът Първан Симеонов, предава БНТ.

Политологът Първан Симеонов коментира предстоящите по-малко от 100 дни до евроизборите. Според него данните на този етап от изборите винаги показват по-видима мобилизация от страна на БСП и традиционна лека преднина на ГЕРБ пред всички.

Първан Симеонов: "Истината е, че чрез промяната в Изборния кодекс, ГЕРБ и ДПС подцениха ситуацията, а БСП я надцениха, при "Обединени патриоти", вероятно ВМРО ще се опита да спечели битката за наследството на Патриотите."

Според социалния антрополог Харалан Александров, предстоящите евроизбори са огромен залог за всички политически партии.

Харалан Александров: "ГЕРБ успяха да ядосат преди всичко себе си, но и избирателите с градски, проевропейски, десен профил. БСП силно ги подвежда интуицията, има усещане за безсилен гняв и от партията трябва да намерят начин да влязат в нещо градивно и по-конструктивно."

Първан Симеонов смята, че БСП са направили ефективно бойкотиране и в момента партията продължава да е печели, защото по нейно желание преференциалното гласуване беше върнато.

Харалан Александров коментира, че позицията на БСП е на губещата партия, която проектира своята загуба, свързана с идеология, европейски престиж, посока върху цялата популация. Обществото все още не е готови да се раздели с тях, въпреки отказа на БСП да се върне в Парламента, допълни антрологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари