Парламентът възложи нови правомощия на БНБ

0
Те са във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм
Те са във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм Снимка: БГНЕС

Те са във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм 

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за кредитните институции и възложи нови правомощия на БНБ. Текстовете предвиждат Европейската комисия и Европейският банков орган (ЕБО) да се уведомяват за всеки закон, който изрично позволява на предприятие, различно от кредитна институция, да извършва публично привличане на влогове и други възстановими средства, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Със промените се възлагат нови правомощия на Българската народна банка във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм в рамките на осъществявания пруденциален надзор върху дейността на банките, включително в процеса на надзорен преглед.

Законът предвижда Българската народна банка да може да издава одобрение на финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност. Депутатите определиха и условията за това.

Те включват изискване вътрешните правила и разпределението на задачите в рамките на групата да осигуряват спазването на изискванията на този закон и европейския регламент на консолидирана основа и са ефективни.

Също така организационната структура на групата, от която е част финансовият холдинг или този със смесена дейност, не трябва да възпрепятства или да затруднява по друг начин ефективния надзор върху дъщерните институции или институциите майки, за изпълнение на задълженията им на индивидуална и консолидирана основа. При оценката на този критерий се взема предвид позицията на финансовия холдинг или финансовия холдинг със смесена дейност в групата на няколко нива, както и структурата на собственост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари