Папата и руският патриарх обсъдиха справедливия мир

0
Това е първият известен разговор между двамата духовни лидери от началото на нашествието на руските сили в Украйна
Това е първият известен разговор между двамата духовни лидери от началото на нашествието на руските сили в Украйна Снимка: Архив

Това е първият известен разговор между двамата духовни лидери от началото на нашествието на руските сили в Украйна

Папа Франциск и главата на Руската православна църква (РПЦ) патриарх Кирил разговаряха по телефона днес за Украйна и необходимостта от справедлив мир, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на РПЦ.

Това е първият известен разговор между двамата духовни лидери от началото на нашествието на руските сили в Украйна. Той беше още по-забележителен, защото Франциск и Кирил са се срещали само веднъж, на летището в Хавана през 2016 г., което беше първата среща между папа и руски патриарх от над 1000 години.

Днешният разговор се състоя часове след като Франциск спомена опасенията си от “окончателна катастрофа” – ядрена война, която може да унищожи човечеството. Той не спомена изрично Украйна в тази част от речта си, но на други места призова вярващите да се молят за Украйна, както и Бог да защитава децата си и да прости на тези, които водят войни.

Според уебсайта на РПЦ, патриархът и папата са разговаряли за ситуацията в Украйна, особено за хуманитарните ѝ аспекти, както и за усилията на двете църкви за преодоляване на проблемите.

Страните подчертаха изключителното значение на продължаващия процес на преговори, като изразиха надежда за възможно най-скорошно постигане на справедлив мир”, се казва в изявлението на руската църква.

След началото на нашествието папата засили осъдителните си изказвания, като призоваваше за “край на това клане” и определи нашествието като “неприемлива въоръжена агресия”. Но за разлика от други духовни лидери на католици и православни, той не е осъждал Русия поименно и не е призовавал Кирил да използва влиянието си пред президента Владимир Путин, за да поиска край на войната.

Ватиканът по традиция води потайна задкулисна дипломация и не порицава агресори, отбелязва АП.

Кирил е заявявал, че оценява умерения тон на Ватикана. Той обаче показа, че оправдава войната и я определи като част от борбата срещу греха и натиска на либерални чужденци за провеждане на гей паради като цената за приемане в техните редици. Той е обвинявал Запада и друг православен патриарх, че подклаждат неприязън между Русия и Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари