Украйна обяви за издирване патриарх Кирил

0
Руският патриарх нарушавал украинския суверенитет
Руският патриарх нарушавал украинския суверенитет Снимка: AP / архив

Руският патриарх нарушавал украинския суверенитет

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви за издирване ръководителя на Руската православна църква, който подкрепя 21-месечната война на Кремъл срещу Киев, след като службите за сигурност го обвиниха в подстрекателство към конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мярката е чисто символична, тъй като патриарх Кирил се намира в Русия и не е заплашен от арест. Това е поредната стъпка в кампанията на Украйна за изкореняване на влиянието на свещеници, за които се твърди, че поддържат тесни връзки с Русия и разединяват украинското общество.

Публикация в списъка на издирваните лица на украинското министерство идентифицира Кирил по име, показва го в свещеническите му одежди и го описва като "лице, което се укрива от органите на досъдебното производство". В него се казва, че той е "в неизвестност" от 11 ноември.

Православното християнство е доминиращата вяра в Украйна и властите в Киев са започнали наказателни дела срещу духовници, свързани с клон на православната църква, който навремето бе пряко свързан с руската църква и Кирил. Парламентът в Киев разглежда законопроект, който ще забрани този клон на църквата, загубил много от енориашите си, след като лидерът на Кремъл Владимир Путин изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г. Църквата заявява, че е прекъснала всички връзки с Москва през май 2022 г.

Миналия месец Службата за сигурност на Украйна издаде документ, в който се казва, че Кирил "нарушава украинския суверенитет" с позицията си като "част от най-близкото обкръжение на военното и политическото ръководство на Русия". Кирил заклейми тези действия и призова духовниците по света да спрат действията на Украйна срещу църквата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    любопитен
    Хехе, че защо го наричат патриарх един офицер от КГБ. Ако ние българите имахме достойноство, и ние щяхме да го издърваме заради позицията ме за братята Кирил и Методийй. Ама нашите лъже патриоти, независимо дали са Възраждане, Атака, ВМРО, ужким много обичат българия, ама повече обичат Империята на злото или по-просто казано Блатная
  • 2
    4
    Деница
    Те и руските власти го издирваха преди да го направят патриарх.
  • 0
    3
    АЗ
    Издирва се! Сигурно, защото президента е с друго вероизповедание!
  • 4
    2
    Мдааааа,
    Могат да му хванат калимявката на Патриарха след като е пръднал в нея!
  • 4
    1
    а патриарха
    си го премести в другия крачол!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари