Папа Франциск: Не използвайте пшеницата като оръжие на войната!

0
Милиони хора зависят от пшеницата от Украйна
Милиони хора зависят от пшеницата от Украйна

Милиони хора зависят от пшеницата от Украйна

Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна, като заяви, че зърното не може да се използва като оръжие във военните действия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Милиони хора, особено в най-бедните страни по света, зависят от пшеницата от Украйна, заяви папата пред хилядите събрали се на площад "Св. Петър", като призова за вдигане на блокадата.

ООН заявява, че глобалната хранителна криза се влошава и се опитва да договори споразумение за деблокиране на украинския износ на зърно. Западни лидери са обвинявали, че държи света за заложник чрез блокирането на украинските пристанища.

"Блокирането на износа на пшеница от Украйна е много притеснително, защото животът на милиони хора зависи от това, особено в по-бедни страни", заяви светият отец. "Отправям горещ призив да се положат всички усилия за разрешаване на този проблем, да се гарантира всеобщото право на прехрана. Моля ви! Не използвайте пшеницата, основна храна, като оръжие на войната", добави Франциск, под аплодисментите на събралите се.

Освен смъртта и разрушенията, причинени от руското нашествие в Украйна, войната и опитите на Запада да изолират Русия като наказание доведоха до скок на цените на зърното, олиото, торовете и енергията, което навреди на глобалния икономически растеж, отбелязва Ройтерс. Папата често е осъждал нашествието и кръвопролитията, причинени от това, което Москва определя като "специална военна операция". Днес обаче беше първият случай, когато той говори по-нашироко за глобалната хранителна криза, до която доведе това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    до 4
    Като гледам нямат и намерение скоро да приключат, не и преди ЕС и САЩ да започнат да им правят свирки . Вече се молят за метали, за храна. Какво им е силното на тези държави, след като храната не могат да си произведат?:) Прочие, руската централна банка сваля ОЛП, ФЕД го вдига. Рублата за 3 месеца е поскъпнала три пъти спрямо долара. Бе ти си мрази и руснаците и краварите, никой не те спира, ама не дрънкай глупости. От друга страна ако имаш малко мозък ще имаш интереси далеч по-продуктивни от това да мразиш някоя страна затова, че ти си роб от незначителна заради политиците си, което в крайна сметка ще рече заради народа си страна. Омразата заслепява, дете! Научи се да обичаш! Не е нужно да е Руси, САЩ или България, може и куче да си вземеш, но това със сигурност ще те направи... човек.
  • 1
    4
    мдаа
    ето ти по-смислен коментар; 3 месеца могучая армия не може да се справи с агитката на динамо киев. Путлер остава в историята редом до Хитлер като агресор, Русия изолирана от нормалните страни и скорошно разпадане. Като проруски ибрикчия помниш края на СССР, ще доживееш и края на Руската федерация. Запиши си го ако искаш. По опорката с краварите, плиткия ти мозък допуска ли вариант в който на един нормален човек да са му еднакво притивни и Русия и САЩ. Като гледам май не....
  • -3
    3
    до 2
    Хахо, кажи да ти напишат по-смислени коментари, че излагаш краварите, бе теле!:)
  • 0
    2
    Ха-ха-ха
    Поредните фалшиви рашистки опорки на безродното копейкаджийче "русенец". 8-10 години рашистките хибридни окупатори избиват свои и чужди, за да заграбят Донецк и Луганск! Това са ФАКТИТЕ, не вашите измислици!
  • 0
    1
    русенец
    Попе, в Украйна загиват хора, страшно много хора! И това е така от 8-10 години насам! За тях помисли, а не за яденето! Ако имаш някаква власт и авторитет, накарай запада да престане с простотиите си и когато това се случи, ще има и храна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари