Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит

2
Патриарх Кирил: Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит
Патриарх Кирил: Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит Снимка: БТА

Патриарх Кирил: Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит

Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква вчера вечерта във връзка с кончината на българския патриарх Неофит.

"От името на Руската православна църква ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с новопреставения българския патриарх Неофит", се казва в посланието. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

"Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна църква поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва наистина добро име и голяма слава (Притч. 22, 1)", пише в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

"За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чеда бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него", пише още руският патриарх.

Той припомня, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., патриарх Неофит е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

"С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски", посочва още Кирил.

"Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си", казва Кирил.

"Милостивият Господ да упокои душата на верния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит", завършва съболезнователният адрес на главата на Руската православна църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    чичомиткобрат до 2
    Аз предлагам да махнат харесванията/нехаресванията и да задалжат да се коментира със facebook акаунт, аз нямам facebook акаунт, следователно няма да мога да коментирам повече. Но поне тези, които ще продължат да пишат, ще им се вижда снимката и името и вече няма да си позволяват да пишат глупости, защото целия град ще ги разбере какви са олигофрени.
  • 6
    5
    до 4
    Русия забавя, но не забравя. Най-вече не забравя тези, които са се опитали да се ебават с нея. Пък и няма нищо анонимно в нета.:) Бъди здрав! Да имаш спокойни сънища.
  • -7
    4
    До ватника 2
    Много сме, дядка, дето отправяме обиди към рушлямия и главния й сатрап путлер. Ще ви се наложи пак да откривате Белене, нали за това точите лиги безродните копейки. Мечти, мечти, и като се събуди, краката ти отвити. Или щеше да се напикаеш.
  • 3
    3
    фена на Путин
    Остави го на мира. Нещастник завършен е. Успял е да офейка от военната служба, която и гроб не може да му гарантира. И сега лее тук някаква слабоумна омраза, която и умрял не може да прихване. Аз се забавлявам с папагалските му изказвания. Грачи едно и също. Горкият глупак !
  • 10
    2
    Призовавам
    Прокуратурата на България да разследва и установи кой стои зад системните коментари , съдържащи нецензурни и гнусни обиди и провокации срещу Русия и нейните привърженици в България. Въпросното лице редовно използва обиди, цинизми, псувни, закани и дори заплахи, често прибягва до понятия като "рушлям", "рушлямисти" и др. Ако Прокуратурата не може, то Путин ще може. Въпросното лице с неговите коментари ще бъде докладва на Посолството на Русия в България и по-нататък с него лично ще се заеме Путин. Неустановени русофобе, ще ти се стъжни скоро!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари