Пълна забрана за излизане в Турция

3
Мярката обхваща около 63 милиона души, около 80 на сто от населението на страната
Мярката обхваща около 63 милиона души, около 80 на сто от населението на страната

Десетки градове в Турция опустяха след въведената тотална забрана за излизане

Група младежи в истанбулския квартал Кючюкчекмедже в европейската част на мегаполиса са били задържани от полицията заради нарушение на забраната за излизане на улицата, наложена от властите за този уикенд.

Групата се събрала в крайморския парк. Полицейски екип, който следи за спазването на мярката за ненапускане на дома, предупредила младите хора да се прибират по домовете.

Но те остро се противопоставили, някои от младежите нападнали полицаите, замервали ги с камъни. В отговор полицаите стреляли във въздуха, за да разпръснат групата. Изпратени били още полицейски коли на мястото на инцидента.

Младежите били арестувани и отведени в полицията, където разпитът им продължава.

Милиони турци днес останаха в домовете си след като властите снощи наложиха 48-часова забрана за излизане навън заради разпространението на коронавируса в 31 градове на страната начело с Истанбул.

Мярката обхваща около 63 милиона .души, фактически около 80 на сто от населението на страната. 16 милиона от тях са в мегаполиса Истанбул.

Безлюдни улици, не се вижда жива душа на знаковите площади на Истанбул- Таксим, Султанахмед булевардите Истиклял и Багдад, които преди епидемията бяха пълни с хора по всяко време на денонощието. Цари необичайна тишина, хора се виждат само по балконите.

Такава е картината в мегаполиса под 48 часовата карантина.

Около 50 000 служители на силите за сигурност са по улиците на Истанбул и щателно проверяват всички излезли. На нарушителите на забраната се налагат глоби в размер от 200 до 1000 турски лири (55-300 лв.) или 2 до 12 месеца лишаване от свобода.

Полицейски хеликоптери кръжат периодично в небето за да контролират има ли движение по улиците.

Работят само хлебарниците,откъдето се доставя хляб по домовете с помощта на социалния патронаж и други служители. Работят и фирмите за снабдяване с вода, която се доставя по домовете.

Колите за извозване на смет на общините също работят, сутрин се изпразват контейнерите, поради което няма задръстване с боклук.

В същото време отговорен функционер на националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, която е партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието, критикува правителството за това, че за въвеждането на тотална забрана за излизане бе съобщено едва два часа по-рано, което предизвика хаос струпване на хора пред нощните магазини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари