Овощари от Североизточна България сами се борят срещу градушките

1
Вече 40 години стопаните чакат изграждането на ракетна площадка за борба с градушките в региона, но такава няма
Вече 40 години стопаните чакат изграждането на ракетна площадка за борба с градушките в региона, но такава няма Видео: БНТ

Овощари от Североизточна България сами ще защитават реколтата си от градушки.

Вече 40 години стопаните чакат изграждането на ракетна площадка за борба с градушките в региона, но такава няма. Затова сами са закупили мобилно оръдие, което работи с шокови вълни, предаде БНТ.

Павел Спасов, който отглежда 700 декара овошки в Сливо поле, пръв се е възползвал от 50-процентно финансиране по схемата за държавна помощ в растениевъдството и се е снабдил с оръдието. То е изработено по френска технология, работи с газ ацетилен и е безопасно и екологично.

Павел Спасов – член на УС на съюза на Дунавските овощари: Това са електромагнитни вълни, които след изстрела от атмосферата, отиват в стратосферата, отразяват се и защитават територия от 800 дка. Очакваме да не се налага до го използваме, но ако има такъв фронт градоносен, ние сме готови във всеки един момент да го изстреляме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук