Земеделец от Русенско не вика неволята, купи си оръдие, за да бори градушките

35
Близо 40 години стопаните от Русенско очакват изграждането на площадки за борба с градушките в района, но все още такива няма
Близо 40 години стопаните от Русенско очакват изграждането на площадки за борба с градушките в района, но все още такива няма Видео: БНТ

Близо 40 години стопаните от Русенско и Добричко очакват изграждането на площадки за борба с градушките в района, но все още такива няма.

Затова земеделски производител сам си купи мобилно оръдие, което би трябвало да предотврати падането на градушки над овощните му насаждения.

Овощарят Павел Спасов има градини в землището на село Черешево, община Сливо Поле. Пред БНТ той обяви, че е кандидатствал по държавна програма за подкрепа на овощарството и зеленчукопроизводството.

Павел Спасов, овощар, член на УС на Съюза на дунавските овощари: "Почти всяка година не ни пропуска и кандидаствах за държавна помощ за едно оръдие против градушките. Одобриха ме и по най-бързия начин го купих. Оказа се, че държавната помощ действа по-бързо от програмите за развитие на селските райони, защото там проектите са много и по-бавно се придвижват".

По думите му устройството действа на шокови вълни, които се генерират от газ ацитилен - напълно безвреден и безопасен газ, който се изстрелва в атмосферата и защитава 800 декара площ.

Павел Спасов, овощар, член на УС на Съюза на дунавските овощари: "Още не е използвано, дано не го използвам, за да може да има реколта".

Според него реколтата от кайсия е пропаднала на 100% заради студа. Има череши и праскови, от които обаче очаква добра реколка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари