Отпускат още над 1 милиона лева за образованието

1
Правителството отпусна 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието
Правителството отпусна 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието

Правителството отпусна 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието

Още 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието отпусна правителството. За осигуряване на заместващи учители в периода от юли до септември 2023 г. по Националната програма (НП) "Без свободен час" се осигуряват 342 614 лв. Средствата ще бъдат разпределени между 352 училища и 79 детски градини, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

По Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" се отпускат 318 540 лв. Целта е създаване на условия за провеждане на софтуерно професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора. Към момента в две училища в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов") и в Пловдив (Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов") се провежда обучение по програмиране за придобиване на професионална квалификация по професия "Приложен програмист" със 758 ученици от десети, 11-и и 12-и клас.

За НП "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти" средствата са в размер на 209 019 лв. за 600 общински образователни институции и 1436 учители. Целта е подобряване на здравословното състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания на учителите.

Националната програма "Професионално образование и обучение" се финансира с допълнителни 163 388 лв., които са за седем общински професионални гимназии и средни училища. Това са: Средното училище (СУ) "Владимир Комаров" във Велико Търново, СУ "Христо Ботев" и ПГ "Васил Левски" във Враца, СУ "Отец Паисий" в Кърджали“, столичното 97-о СУ "Братя Миладинови", Средното училище "Васил Левски" в Стара Загора, русенската професионална гимназия по селско стопанство "К. А.Тимирязев". В тези училища ще бъде модернизирана образователната среда за професионално образование и учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване, и да придобиват професионални компетентности в реални трудови условия.

Две училища (СУ „Отец Паисий“ във Враца и СУ „Васил Левски“ в Кула) ще получат общо 2 702 лв. за разработването/актуализирането на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите от професии по професионални направления от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Финансова помощ за ученици с предоставена временна закрила от Украйна, които се обучават в български училища, осигури също днес правителството. Средствата са в размер на 108 400 лв. и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 г.

С подкрепата ще се организира превоз от местата на настаняване до училищата и обратно за периода от декември 2023 г. до 30 юни 2024 г.

Причината за отпускането на помощта е, че семействата с предоставена временна закрила са настанени основно по хотели в курортите на Черноморието, където има недостиг на места в образователните институции. В областите Бургас и Варна са концентрирани най-голям брой деца и ученици от такива семейства.

Ученици с предоставена временна закрила на територията на Варна и Бургас - в Свети Влас, Несебър, Равда и Ахелой, са приети във всички училища, в които физическата среда позволява. Поради тази причина ученици с предоставена временна закрила са записани в по-отдалечени училища.

За да се гарантира правото им на достъп до образование, на училищата ще се осигурят допълнителни средства за организиране на транспорт от местата на настаняване до училищата и обратно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    нунчо
    Ще се облажат и крадливите счетоводители
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари