Отмениха националната забрана за внос на украински стоки

0
Решението на служебното правителство идва след постигнатата договореност с Европейската комисия
Решението на служебното правителство идва след постигнатата договореност с Европейската комисия

Решението на служебното правителство идва след постигнатата договореност с Европейската комисия

Правителството взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

Част от мерките включват втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки за четири продукта - пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица, чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от Европейската комисия на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки, уверяват от правителството.

Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата, след влизане в сила на европейската забрана.

Агенцията припомня, че националната забрана за внос на определени стоки от Украйна влезе в сила на 24 април. Забраната, гласувана от правителството, се отнасяше за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    До третия бляд:
    Това, което виждаш е на Путин средния пръст, гордо вдигнат към САЩ и нацистите в усрайна!
  • -7
    3
    До втория
    Вежда се края на Путлер и Путеристан
  • 10
    2
    До 1
    Пукни бе усраински боклук!
  • -12
    1
    Путлер Капут!
    Слава на нашите украински братя! Героям слава! 2023-ТероруZZия ке падне! АМИН!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари