Отлагат поскъпването на тол таксите с шест месеца

0
Предложението е с оглед икономическата ситуация в страната и намаляване на финансовия натиск върху транспортния бранш
Предложението е с оглед икономическата ситуация в страната и намаляване на финансовия натиск върху транспортния бранш

Предложението е с оглед икономическата ситуация в страната и намаляване на финансовия натиск върху транспортния бранш

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа е публикуван в Портала за обществени консултации. В проекта на постановление се предлага отлагане на влизането в сила на предстоящото увеличение на размерите на таксата на база изминато разстояние (тол такса) и на максималната тол такса. Предвижда се увеличението да бъде отложено за влизане в сила от 1 юли 2023 г. Планираното последващо увеличение на тол таксите с около 50 процента бе предвидено да стане от 1 януари 2023 г.

Предложението е с оглед икономическа ситуация в страната и намаляване на финансовия натиск върху транспортния бранш, посочват вносителите му и допълват, че това ще спомогне за подкрепа на устойчивостта и конкурентоспособността на индустрията за товарни превози, което е от съществено значение за цялостното икономическо състояние в България.

Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че от 1 януари 2023 г. всички видове електронни винетки за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона ще поевтинеят с близо 10 на сто.

Ще отложим с до 6 месеца и повишението на цените на тол таксите за товарни автомобили, които трябваше да поскъпнат от началото на новата година, каза късно снощи служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването "Денят на живо" по телевизия "Нова нюз", предава БТА.

Според него гражданите с леките си автомобили не бива да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа, но и увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация.

В мотивите на вносителите на проекта на постановление се напомнят последните данни на Националния статистически институт, според които през ноември 2022 г. месечната инфлация е 0,8 на сто спрямо предходния месец, а годишната инфлация за ноември 2022 г. спрямо ноември 2021 г. е 16,9 на сто. Инфлацията от началото на годината (ноември 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 15,8 на сто, а средногодишната инфлация за периода декември 2021 - ноември 2022 г. спрямо периода декември 2020 - ноември 2021 г. е 14,6 на сто.

Посочените данни потвърждават твърденията на транспортния сектор, свързани с повишените разходи и необходимостта от по-нататъшно увеличение на пътните такси поради факта, че високите нива на инфлация могат да имат сериозни икономически щети за превозвачите на товари и други предприятия, посочват вносителите на проекта на постановлението. Цените на стоките и услугите нарастват бързо и за бизнеса е трудно да се справи в кратки срокове, без сериозни икономически последствия, с актуалните обстоятелства. Това важи особено за компаниите, които в рамките на производствените си дейности, разчитат изключително на транспортния сектор, където разходите за гориво и други такси, могат да се отразят на крайната себестойност на продукцията. В този контекст увеличаването на тол таксите за превозвачите само би изострило отрицателните ефекти от високата инфлация, са категорични вносителите на проекта на постановлението. Добавяйки тежест към бизнеса, чрез увеличаване на таксите за изминато разстояние, ще доведе до затруднения за транспортния сектор да остане на повърхността.

В мотивите се отчита, че подобни последствия за транспортния бранш може да доведат до намалена икономическа активност, което допълнително ще допринесе за отрицателните въздействия върху общата икономическа обстановка в страната. Според вносителите на проекта на постановлението забавянето на увеличенията на таксите за изминато разстояние в условията на висока инфлация може да помогне за облекчаване на част от тежестта върху бизнеса. Като се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи, ще бъде възможно да се смекчат някои от отрицателните ефекти от инфлационният натиск. Това би могло да помогне за подкрепа на цялостната икономика и насърчаване на стабилността по време на трудна икономическа ситуация.

Освен икономическото въздействие от високата инфлация, ситуацията за справяне с последствията от КОВИД-19, също се е отразила негативно на превозвачите, се напомня още в мотивите и се изтъква, че пандемията доведе до намалено търсене на стоки и услуги, което доведе до намалени приходи за превозвачите. Ако в този момент се приложи планираното на по-ранен етап, увеличение с около 50 на сто на тол таксите, това може допълнително да повлияе върху способността им да се възстановят от икономическите ефекти на пандемията, смятат вносителите на проекта на постановление на МС. В мотивите се отчита и продължаващата война в Украйна, която също има отрицателно финансово въздействие върху транспортния бизнес, защото конфликтът наруши търговските и транспортните маршрути, което доведе до повишени разходи и намалена ефективност за превозвачите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари