Откриха център за подкрепа на бежанците от Украйна на Централната жп гара в Русе

2

Временен център за подкрепа на мигрантите от Украйна работи от снощи на територията на Централната жп гара в Русе

Той е сформирам със съвместните усилия на ръководството и екипите на Областната администрация и Община Русе.

Окончателно решението за неговото създаване бе взето по време на провело се късно вчера вечерта заседание на Областния кризисния щаб, чийто председател е областният управител Анатоли Станев. Центърът се помещава на първия етаж на гарата, като целта е хората, които идват с влакове и автобуси, а и всички останали украинци да получат помощ още при своето пристигане. Данните сочат обаче, че почти всички, бягащи от войната в Украйна, влизащи през Русе, преминават транзитно и рядко се налага да останат даже за ден-два в града. На място има служители на различни институции, сред които на Областната управа и Общината, както и на други държавни структури, като МВР, жандармерия, НКЖИ, БДЖ и БЧК.

Всички дейности се извършват от доброволци и представителите на Общината, Областната администрация и работещите към някоя от другите държавни администрации. На място всеки може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в Русе, както и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната. Вече е създадена организация, при която директно вагони от влака от Букурещ биват закачани на композициите за София и Варна, без да се налага слизане на пътниците на гарата в Русе. По този начин се осигурява по-лесна връзка и към други градове във вътрешността на страната като Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Благодаря на кмета Милков за перфектната съвместна координация. Работим наистина отлично и подхождаме индивидуално към всеки случаи“, каза Станев. Той допълни още, че поддържа връзка с областните управители от Северна България и при необходимост може да се търси и тяхното съдействие. „Опитваме се да осигурим всичко необходимо, за да могат мигрантите да се чувстват обгрижени и спокойни“, каза още областният управител Анатоли Станев. От Общината са организирани и микробуси, които да транспортират до места за настаняване, желаещите да останат в Русе. Всеки, който има нужда, ще получи пакетирана храна, вода и топла напитка. Към момента няма данни за деца от Украйна, които сами, без своите родители, да са предприели бягство от войната. В ход е разработването на информационни брошури с подробна информация за украинските граждани за процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, както и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други. Те ще бъдат строго профилирани за Русе и също е съвместно дело между Община Русе и Областна администрация. Предвижда се да бъде на английски и украински език. От страна на Община Русе е осигурен денонощен дежурен телефон +359 885208890, на който всеки новопристигнал в България от Украйна ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници.

Припомняме, че още в първите дни след военните действия на Централната жп гара в Русе, пристигаха множество украински граждани с автобуси, които бяха докарани от румънско-украинската граница. Почти всички от тях преминаваха транзитно. На място имаше доброволци, като почти непрестанно на гарата бяха също областният управител Анатоли Станев, неговият заместник Людмил Христов, както и представители на ръководството на Общината – кметът и част от неговите заместници, а също и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Създаването на временния център за подкрепа на мигрантите цели канализирането на усилията на всички, искащи да помогнат.

Безпроблемно функционира и предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Той спестява време и позволява бързото и лесно регистриране на бягащите от войната в Украйна. От вчера документи за временна закрила могат да бъдат подавани и в Областната дирекция на МВР, намираща се на бул. „Генерал Скобелев“ 49. Това ще може да става всеки делничен ден от 08.30 до 17.30 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Нели КОЛЕВА
    До номер 3.Правилата на съвременният бълг.език започват да се изучават още в началният етап на училищното образование.Изучаването на правопис и пунктуация е много важно и говори за културата на всеки един човек .Има много помагала,които биха били полезни.
  • 4
    5
    До четвърти
    Градски, защо вярваш, че този боклук, писала под номер 3 е от нашия град. Кой знае от кое село се е довлякла и се е завряла в своята панелка озлобена на всеки и на всички. Явно градът не й понася и сега светът й е виновен. Няма значение дали е "новодошла" русенка, през последните години, или режимът на Тодор Живков е довлякъл тука по партийна линия. Та по линия на АБПФК си накупуваха апартаменти в центъра, ама си останала селяни. Няма да забрава една фанелка, която се продаваше в града ни "НИКУЙ НЕ МОЙ МЕ ВЪРНА У СЕЛО" Ето една добра идея за бизнес на шивашките ни фирми, доста оборотен бизнес ще е
  • 2
    4
    С пожелание
    Една русенка да има съдбата на украйнските бежанци ! Бог вижда нейната БЕЗЧОВЕЧНОСТ ....!
  • -4
    3
    Една Русенлиика
    Алоооо г-н кмете ма много бягане и тичане за тоя укри бе.Ако така бягаше и тичаше и за нас и нашият град Русе щеше да страхотен град за живеене ноооо за съжаление ние не сме укри а сме просто българи без право на глас и мнение
  • 5
    2
    Всичката пАра в свирката ...!
    На жп гарата, освен едни мургави "Украинци" бягащи от Селямете, други надали ще се възползват от услугите на "съвместните усилия на ръководството и екипите на Областната администрация и Община Русе" ... Пък щом "На място има служители на различни институции, сред които на Областната управа и Общината, както и на други държавни структури, като МВР, жандармерия, НКЖИ, БДЖ и БЧК" - то добре, ама: кел файда след дъжд - качулка, язък за барута! Дано поне да нахранят скитащите ни русенски чаавета ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари