Анатоли Станев: Няма повод за излишно напрежение, което често пъти се поражда от доброволците на границата

0
Координацията между институциите в област Русе по въпроса с влизащите в страната граждани, бягащи от конфликта в Украйна, е на едно много добро ниво, заяви областният управител на Русе
Координацията между институциите в област Русе по въпроса с влизащите в страната граждани, бягащи от конфликта в Украйна, е на едно много добро ниво, заяви областният управител на Русе Снимка: Русе Медиа

Координацията между институциите в област Русе по въпроса с влизащите в страната граждани, бягащи от конфликта в Украйна, е на едно много добро ниво.

Това заяви областният управител Анатоли Станев. „Връзката между компетентните институции е постоянна, 24-часова“, поясни той. Веднага при влизането на територията на Република България, независимо на кой граничен пункт се случва това, всеки от мигрантите бива питан от какво има нужда и дали търси убежище и закрила в страната. Подробен анализ на ситуацията сочи, че подадените молби за закрила на границата при Русе са около 50. Всички те са обаче на хора, които не са притежавали необходимите документи за пътуване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал нужда от допълнителна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе. Оказва се, че повечето от влизащите през ГКПП „Дунав мост“ избират да продължат за вътрешността на страната – най-вече към София, Варна и други големи градове. Друга част, която е по-голяма от оставащата в България, продължават към други държави. Съвсем малка част, която е в порядъка на около процент – два, избират да останат за по-дълъг период в Русе. Най-често те преспиват на хотел или при познати.

Предприемат се необходимите мерки, мобилизирани са ресурсите на институциите от държавната и местната власт. Активно се работи и с БЧК. Няма повод за излишно напрежение, което често пъти се поражда от добрата воля и желанието за съпричастност на някои доброволци. Всички хора биват посрещани на границата от подготвени специалисти. На място от БЧК има осигурени пакетирани храни и топли напитки. Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе са в постоянен контакт с властите за граничен и митнически контрол, Министерството на външните работи, както и с кметовете на общините от региона“, каза още Станев.

Той и неговият заместник Людмил Христов участват пряко в координацията на процеса по приемане на идващите от Украйна. Късно снощи и двамата бяха заедно с представители на други институции на Централната жп гара в града, където разговаряха с част от мигрантите, които бяха докарани в Русе с автобуси от румънско-украинската граница. „На място е предвидена топла чакалня за тези от тях, които искат да продължат пътя си в страната или да заминат за друга държава. Там също от БЧК бяха оставени храни и напитки, които бяха раздавани от служители на гарата в Русе. Готови сме за подкрепа на всеки човек в нужда и го правим, но не малка част от мигрантите имат ясен план още преди да влязат в страната и самите те заявяват, че нямат нужда от по-специфични грижи“, каза още Станев. Той ще проведе и работни срещи с областни управители от съседни области. С тях ще бъде обсъдена възможността за настаняване на мигранти в близки до Русе области, при евентуално настъпване на сериозна бежанска вълна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    До всички
    Мисля преди 1-2 дена дадох толеранс на т.нар. областен управител да проучи колко жилища държавна собственост има областна управа и има ли готовност да предостави такива за бежанците. Аз знаех да 2 такива жилища, но хората научиха за още 3. Така станаха пет. А срокът да се размърдат изтича утре. Иначе областна администрация ще бъде уведомена чрез средствата за масова информация.
  • 5
    9
    Гражданите
    Вие си пишете, но за съжаление този, трудно е да го наречеш човек, толкова хора е ужилил, че хич не му е за никого и нищо. Освен за парите
  • 9
    8
    oooh
    Много зле изглежда този човек и изобщо кой го тури и кой му развя байрака на този пост, че той чак не може да говори - пратете му помощ и на него !
  • 8
    7
    мее..естен
    Ужасно недоразумение!!!
  • 7
    6
    Мунчо
    Ънътоли бе, доброволците ли са ти виновни? Сътворил си гаф, не се бърши с другите. Чукундур.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари