Община Русе и доброволци обединяват сили в помощ на бежанците от Украйна

2

Предстои да започне издаването на документи за временна закрила още на границата

Много хора подадоха ръка, но е необходимо организацията ни да мине на ново ниво“, каза кметът Пенчо Милков на работна среща с граждани и граждански организации, подпомагащи бежанци от военния конфликт в Украйна. Той призова представителите на присъстващите организации да декларират в най-кратък срок с какво могат да бъдат полезни – доброволци, места за настаняване, дарения, връзки с работодатели и др., които биха спомогнали за оптимизирането на процеса.

Доброволците споделиха, че се очаква от утре да заработи сайт, съдържащ нужната полезна информация. В него администраторите на фейсбук групата „Русе помага на Украйна“ ще публикуват събраните до момента данни, отнасящи се за територията на Русе и региона. Идеята бе приветствана от местното ръководство, както и тази за създаването на електронен формуляр с цел опознаване на специфичните нужди на пристигащите в България мигранти.

Всяка от организациите и институциите сподели предизвикателствата, срещнати „на терен“ през проследите две седмици. На срещата стана ясно, че липсват по-скоро човешки, отколкото материални ресурси, и при по-голям наплив ще бъдат необходими още доброволци.

Никой от служителите ни не беше обучен как да действа по време на световна пандемия, а сега не е обучен как да действа във време на война. Въпреки това те са на първа линия, заедно с БЧК, изнемогват и се връщат на работа ден след ден“, заяви кметът.

Зам.-областният управител Людмил Христов обясни, че съвсем скоро ще заработи и мобилният пункт на Дунав мост. Обучени са служители и на място са осигурени компютри за 5 работни места, на които украинските граждани, потърсили убежище в България, ще могат да заявят желанието си да получат временна закрила съгласно наскоро приетата Директива на Европейския съюз. На границата те ще могат да получат идентификационен номер, чрез който в срок от 1 година ще могат да работят в България и да ползват образователни, медицински и други услуги на българска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Гугутко Гугутков
    Каква увереност само-компетентност и надежност!
  • 4
    1
    МБР
    Това да не е ОПГ, Организираната Престъпна Група в града ни? Кръстникът, естествено е в червеничко - цвета на жената.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари