Как посрещат украинските бежанци на жп гарата в Русe

6
Очаква ги топла чакалня, вода и храна, както и доброволци, които ги упътват
Очаква ги топла чакалня, вода и храна, както и доброволци, които ги упътват Видео: NOVA

Очаква ги топла чакалня, вода и храна, както и доброволци, които ги упътват

Стотици бежанци пристигат в България всеки ден. Малка част пътуват с автобуси, множеството идват с влакове от Букурещ. На ЖП гарата в Русе е създаден Център за подкрепа. Той осигурява стоки от първа необходимост на украинците, информира NOVA.

След паспортния контрол доброволци предоставят напитки и пакетирани храни, санитарни и хигиенни материали и играчки за децата. Дават им и информация за последващата дестинация. Семейството на Алеся е живяло повече от седмица в бомбоубежище. По нейните думи зелен коридор няма, защото Чернигов е обграден. Мнозина като нея са взели и домашния си любимец, и двамата уплашени.

Рейхан е доброволец ежедневно и споделя, че бягащите от войната се радват, че има кой да ги посрещне и да им помогне. "Основно искат да пътуват до Варна, Бургас и София, но нямат къде да отседнат. Подаваме информация на колегите за броя им в съответните градове, за да има кой да ги посрещне и да се транспортират", разкри той.

От своя страна зам.-кметът на Русе Енчо Енчев поясни, че Общината е създала организация всички желаещи да останат в града и да останат обгрижени. А подкрепата е 24-часова. "Имаме списък със свободните места в хотелите, хората се транспортират, за да получат подслон", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    2
    Dragan
    Слушах репортаж по една телевизия, че на дошли в България бежанци им дали само по един кроасан и те били принудени със собствените си пари да си купят храна. Онемях. Те си мислят, че ние сме им длъжни. На тази част от тях с многото долари, супер автомобили, дамите с прически и маникюр! Време е официално да се прецизира, най- вече и от медиите, що е бежанец, що е емигрант и що е мигрант.
  • 5
    1
    Ivan
    Браво на доброволците!Велики сте!А червения крьст се скриха,не могат от мьрзел да се организират!Дойде проблем и се покриха,безотговорни хора!Без сьрце и душа!Да сменят шефа и !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари