Откриха три сандъка с боеприпаси в къщата във Ветово

1
Криминалисти намериха още 11 кг тротил и 8 кг амонит
Криминалисти намериха още 11 кг тротил и 8 кг амонит

Три сандъка с боеприпаси, най-вероятно тротил, откриха при оглед във Ветово полицаи от отряда за борба с тероризма и криминалисти от Русе.

Заедно с взривните вещества те са намерили и детонационни шнурове. На място в къщата, в която около 10:00 часа избухна тротилова шашка и рани собственика, са изпратени специалисти по взривовете от звеното в Бургас. Наложило се е да тръгнат те, тъй като колегите им от Варна са ангажирани с взрива, който взе две жертви в морската столица, предаде Русе Медиа.

По информация на "Хоризонт" в къщата на 51-годишния инженер пиротехник са открити още 11 кг тротил и 8 кг амонит. Защо е складирал това количество взривни материали и как точно е експлодирала шашката тази сутрин, ще стане ясно след приключване на разследването.

Докато не бъдат обезвредени откритите боеприпаси, които тепърва ще бъде установени какви са, районът в центъра на Ветово остава отцепен. Предстои разследващите и прокуратурата да изяснят как и защо взривните вещества, и то в такова количество, са попаднали в дома на 51-годишния Димитър от Ветово. Мъжът, както е известно, е работел в „Каолин“ и се е занимавал професионално с взривове. При избухването на тротиловата шашка той е получил контузия на главата и наранявания по лицето. Откаран е в болница „Канев“, където е настанен в неврохирургия с  комоцио и без опасност за живота.

Припомняме, че взрив на тротилова шашка избухна днес около 10:00 часа в къща в град Ветово. Една от първите, които са видели и чули взрива, е служителката в общината Селиме Енверова.

„Доста силен беше гърмежът. Просто се видяха едни неща, дето се изхвърляха във въздуха, може би на 10-15 метра беше. Полицията веднага дойде, отцепиха района, дойде и пожарна“, разказва тя.

Пострадалият Димитър се занимава професионално с взривни дейности, обясни зам.-кметът Димитър Денев. „Станало е във вътрешен двор на къща, може би шашката е била в автомобил, защото е имало един стар бракуван автомобил там и допускаме, че вероятно в ход на работа по тоя автомобил, ако е имало някакви огневи дейности, да се инициира тоя взрив. Самият пострадал е дал информация, че става въпрос за взрив от тротилова шашка“, обясни още Денев. Материалните щети са само в имота.

Заради информацията, че може да има още взривни вещества в къщата, се наложи спешна евакуация на намиращите се в непосредствена близост детска градина и училище, както и сградата на общината. Периметърът и паркингите наблизо бяха опразнени и отцепени от силите на реда.

Притеснени родители масово пристигнаха на място, за да приберат децата си. Повечето споделиха, че учителките само са им се обадили да дойдат и да вземат малчуганите, без да им обясняват защо. Част от хората обаче вече знаеха за взрива и за опасността от нов инцидент и бяха притеснени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари