Бойко Борисов: Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, но показва как да извадим България от кризите

0
Той благодари на Томислав Дончев и го определи като "главен редактор" на Плана на ГЕРБ
Той благодари на Томислав Дончев и го определи като "главен редактор" на Плана на ГЕРБ Снимка: Кадър Фейсбук

Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, но показва как да извадим България от кризите

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на представяне на План за възстановяване и развитие на България, предаде Actualno.

Борисов посочи, че днешното представяне на Плана за възстановяване и развитие на България на ГЕРБ случайно съвпада с днешния хубав празник Кръстовден.

"Нашият кръст на ГЕРБ е все такъв - сами да го носим и всички да ни дават очакванията си да ги извадим от кризата. Сякаш това става с магическа пръчка и с едно решение", каза Борисов. 

"Хората вече видяха цените на храните, на бензина, на нафтата, на газа, чудовищната инфлация и обедняването. Те искат някаква надежда да им дадете. Ние не можем да им дадем надежда да гласуват за нас, защото ще увеличим това и това. Ние трябва да кажем как държавата ще изкара пари, как ще се вдигне БВП, какъв ще е растежът и най-вече с какви инструменти. Това се опитваме да направим. Никой документ не е съвършен", коментира още Борисов. По думите му, където има възможност, той ще бъде подобрен.

Той посочи, че Планът на ГЕРБ не е Библия, нито Коран, а е документ, който показва по какъв начин може, в какви срокове, по какъв начин, да се извади България от кризата. 

"Като отивате по населените места - това ще им говорите на хората. Те вече всичко друго го знаят", каза Борисов. 

Той благодари на Томислав Дончев и го определи като "главен редактор" на Плана на ГЕРБ.

От своя страна Дончев каза, че ГЕРБ са умни, работливи, но не са такива таланти, че да са в състояние да заложат всичките си намерения в рамките на страница и половина. "България от две години е в политическа криза, която се изразява не само в невъзможността на част от партиите да направят стабилна управленска конструкция, която да работи и да дава резултати в полза на хората. Политическата криза е по-страшна и по-дълбока", каза още Дончев.

Той отбеляза, че по-страшното е характерната за неопитността арогантност и всякакво скъсване с истината и здравия разум, както и прекомерната доза радикализъм. "По-страшното е, че функционирането на цели обществени системи беше спряно. Започвам с българския парламент, който не беше в състояние да изпълнява основната си функция", каза още Дончев. По думите му наред с кризата в страната руската инвазия в Украйна е влошила ситуацията допълнително. 

"Всяко число, всяка заявка, всеки приоритет, който ще чуете днес и от днес след обед ще може да прочетете, е базиран на макроикономически допускания", коментира Дончев. 

Според него изкуството в тази ситуация е преходът от кризи към възможности. "Точно за това ще започнем с най-горещата или най-студената тема - темата енергетика, която не е тема сама по себе си. Ако България има грамотно, отговорно и компетентно правителство и то успее да договори енергоносители на ниски цени, то това не само ще е облекчение за бизнеса и домакинствата, а шанс да намалим инфлацията два пъти", добави още Дончев. 

Делян Добрев отчете, че е най-драматично в енергетиката. "Газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата са скочили 2 пъти. Трябва по най-бързия начин да се заемем с решаване на тези три въпроса. Не може да ги решаваме един след друг, а всичките паралелно. От няколко дни Европа говори за компенсации за бизнеса", каза още Добрев. Според него страната ни трябва да удължи механизма за компенсации до края на 2023 г. "Имаме идея как да въведем компенсации за газа. Там е по-трудно, защото в газа нямаме свръхпечалба на компании в България, но смятаме, че ще намерим решение и там. Още от първи яден трябва да стартираме международен търг за дългосрочен договор за доставка на газ, различен от руски. Защо дългосрочен? Когато подпишеш дългосрочен, цената ти е много по-добра, отколкото ако го купуваш танкер след танкер", добави още Добрев.

Друга идея, която Делян Добрев представи е да се обложи с мито вноса на уралския петрол. 

"Ние ще се съсредоточим нашите усилия в следното: повишаване капацитета на приходните агенции. Чрез това ще търсим събирането на средствата, които да попълнят дупката от 11.4 млрд. лв. и да обезпечат нормалното функциониране на нашата страна без да променяме данъците", каза Александър Иванов. 

"Ние от ГЕРБ целим през 2026 г. Българи яда достигне БВП от 110 млрд. евро. България да е сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек от населението. Сертифицираните инвестиционни проекти да достигнат 2 млрд. лв. на годишна база. Иновационно активните предприятия да са 40% от всички предприятия. Предвиждаме да удвоим  броя на компаниите, които си съдействат с научната сфера. Това са 36% от всички иновационно активни предприятия", каза Десислава Трифонова. 

"Дигиталната трансформация на обществения сектор е една от основните цели на ГЕРБ и на това, което сме правили до момента в управление", заяви Георг Георгиев.

Даниел Митов представи целите на ГЕРБ във външната политика, а сред тях са присъединяване на България към Еврозоната, присъединяване към Шенгенското споразумение, изпълнение на френското предложение по Република Северна Македония и възобновяване на активния диалог с Гърция и Турция за контрола на бежанските потоци, заздравяване на трансатлантическата връзка, поддържане на военната и политическа подкрепа за Украйна. 

Христо Гаджев пък добави, че войната на Русия в Украйна е предизвикателство пред българската национална сигурност. Той подчерта, че ГЕРБ-СДС е категорично за предоставяне на военна, техническа и хуманитарна помощ за Украйна. "Трябва да изведем и поуките от бойните действия, за да ги адаптираме в Българската армия. Членството на България в НАТО е фундаментът на българската отбрана", подчерта още Гаджев. Според него модерната Българска армия не е мираж. 

Деница Сачева обяви, че ГЕРБ смята още, че трудът трябва да се разграничи от социалните дейности, а в центъра на политиките си поставят повишаване на конкурентоспособността на българите. 

ГЕРБ-СДС представя в НДК План за възстановяване и развитие на България. Документът е озаглавен „България след кризите - план за възстановяване“ и обхваща всички секторни политики от обществения живот. Планът съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политики за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Образованието и здравеопазването остават приоритет в бъдещо управление на коалицията, както и възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    друг русенец
    Как да изведем България от кризата? Ами, ясно е как. С шкафчета!
  • 4
    4
    русенец
    12 години ни влачи от криза в криза, сега щел да ни изкарва наглия толуп! Айде няма нужда! Никога повече ОПГ ГРОБ=ДПС във властта!
  • 5
    3
    Kmn
    Планът за възстановяване на герб е план за възстановяване на пачките по 500 евро и на кюлчетата по посока на един от герб! Тази партия е прокси на тумора сащ!
  • 4
    2
    Bo
    Некоректен.
  • -4
    1
    ivo
    КАКЪВТО И ДА Е , ТОЗИ ПЛАН Е 100 ПЪТИ ПО ДОБЪР ОТ ПЛАНА НА п.п.-то ДА ВКАРА СТРАНАТА В БЛАТОТО !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари