Отборът на РУ с нов електромобил за Shell Eco-marathon 2017

1

Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще представи за четвърта поредна година своята визия за интелигентен футуристичен транспорт в Shell Eco-marathon Европа 2017 с амбицията да попадне в топ 10 в категория „Прототипи“.

Студентите работят по електромобил с изцяло нови елементи. Купето ще бъде изработено от карбон, като са оптимизирани геометричните и масовите параметри. Това ще олекоти автомобила в сравнение с предходни години, а целта е да се достигне максимално тегло от 30 кг. Подобрена е и аеродинамиката с цел намаляване на въздушното съпротивление. Ще бъде проектирано и ново окачване с минимално тегло и подобрени характеристики.

„Тази година ще внесем редица подобрения по автомобила. Отново се състезаваме в категория „Прототипи“ с автомобил с електрическа батерия. Фокусираме се върху това да намалим неговото тегло и да постигнем минимален разход на енергия. За целта проектираме нов контролер и ново задвижване. Мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon и да постигнем още по-впечатляващи резултати. Радваме се и на нови попълнения в отбора“, каза ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Управлението на автомобила е поверено на опитния състезател Илияна Минковска и новоприсъединилата се Елица Накова. Салим Куйтов е капитан на отбора, в чийто състав има също специалисти по електроника, механичната част и безопасността. Екипът има и свой дизайнер, тъй като ще се опита да впечатли съдиите и да грабне награда не само на пистата, но и извън нея. За целта студентите ще се надпреварват в категорията „Дизайн на превозно средство“, която определя най-оригиналното превозно средство на основа на критерии за ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Автомобилът отново носи името DTT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

Shell Eco-marathon е глобална платформа, която предоставя на младите инженери неповторимата възможност да надминат себе си и да надскочат най-смелите си очаквания при разработването на проекти за интелигентен енергийно ефективен транспорт на бъдещето. Отборът на Русенския университет в категория „Прототипи“ познава трасето в Лондон от миналата година, разполага с необходимите умения и знания, затова нямам съмнения, че ще вложат всичко от себе си, за да подобрят представянето си от предходните състезания“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ стои твърдо зад своя представител в категория „Прототипи“. Отборът среща подкрепа и от бизнеса. Боята на автомобила, заедно с облеклото на екипа, се предоставят от Хоби-Кар, оторизирания представител на Фолксваген за Русе и региона. Студентите ще получат финансова помощ за изграждането на новото карбоново купе от Сакса ООД, най-голямата изцяло българска компания за дистрибуция на горива. Получават и технологичната подкрепа на Витте Аутомотив България – компания за интелигентни системни решения в автомобилния свят.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете България в Shell Eco-marathon

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари