Отбелязваме Световния ден на кучето

1
Световният ден на кучето е отбелязан за първи път на днешната дата през 2004 г.
Световният ден на кучето е отбелязан за първи път на днешната дата през 2004 г.

 

Световният ден на кучето е отбелязан за първи път на днешната дата през 2004 г.

Предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи с цел хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парка или на път за работа.

Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбоката древност. Освен за пазители на дома и семейното имущество, работни кучета са използвани за теглене на шейни и за завръщане на стада с кози, овце и друг добитък.
Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.
Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

Ето и някои интересни факти за кучетата:

  • Сред бозайниците именно кучетата са с най-разнообразен външен вид. Вариациите са както по отношение на тяхното тяло, така и на черепите им.
  • – Кучетата обичат сладкишите. Те са по-големи почитатели на тези изкушения в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, а котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван в това отношение – той има около 9 000 рецептора.
  • – Кучетата притежават интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите са в състояние да „научат“ около 150 –200 думи.

Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Едно куче остава вярно на своя стопанин за цял живот.

Любовта и предаността на кучетата не знае граници и доказателство за това е случаят с легендарното куче Хачико от породата акита ину, което продължава да чака своя собственик на гара Шибуя в Япония в продължение на девет години след неговата смърт. В памет на Хачико е издигнат паметник, символизиращ любов и вярност.

Ако и вие искате да отбележите Световния ден на кучето, зарадвайте своя четириног с любимото му лакомство или го изведете на разходка сред природата. Ако нямате свое куче, винаги можете да нахраните някое самотно и гладно мъниче, което ще срещнете на улицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари