Кои кучета са най-интелигентни?

11
Значението на думата „интелект“ като цяло трудно може да се дефинира
Значението на думата „интелект“ като цяло трудно може да се дефинира

Значението на думата „интелект“ като цяло трудно може да се дефинира

Кучетата са много социални животни, но техният личен характер и поведение могат да варират както с породата им така и с начина, по който се третират от стопаните си.

Кучетата се ценят за тяхната интелигентност, която се изразява различно при различните породи и индивиди. Значението на думата „интелект“ като цяло трудно може да се дефинира, и то не само във връзка с кучетата. Някои тестове измерват възможността за решаване на проблеми, а други тестват възможността да се учи в сравнение с други на същата възраст. Дефинирането на това понятие за кучетата също е толкова трудно. Твърде вероятно е кучетата да нямат възможност обмислят дадено действие, за да решат проблем.

На повечето кучета рядко им се налага да се справят с комплексни задачи и е малко вероятно да се научат на относително сложни дейности (като отваряне на врати) без допълнителна помощ. Някои кучета (като кучетата водачи на слепи хора) са специално дресирани да разпознават и избягват опасни ситуации.

Едно куче достига интелигентността на двегодишно дете. Средно кучетата могат да разберат 150 думи или жестове. Представители на най-умните породи разпознават 250 думи - колкото 2,5-годишно дете.

Нормално кучетата се научават на команди изпълнение на задачи на 7 месечна възраст.

Бордър коли

Бордър колито е най-интелигентната порода кучета. Те са нетърпеливи да усвояват нови знания и команди и обожават да угаждат на собствениците си. Това ги прави идеални за служебни кучета, както и за домашни любимци.

Пудел

Пуделите са също много интелигентни кучета. Те са лоялни, послушни и се обучават с лекота. Често се използват в циркови представления и други изпълнения.

Немска овчарка

Немските овчарки са известни със своята интелигентност и бдителност. Те са често използвани като служебни кучета за прилагане на закона, търсене и спасяване и помощ за хора с увреждания.

Голдън ретривър

Голдън ретривърите са спокойни и лесни за обучение. Те са щастливи да изпълняват команди и задачи и са много надеждни. Често се използват като кучета за обслужване, търсене и спасяване и за терапия.

Доберман

Доберманите са истински работни кучета и са много интелигентни. Те са предпочитани като служебни кучета, особено в полицията. Доберманите са активни и им доскучава без достатъчно интелектуална стимулация.

Шотландска овчарка

Шотландските овчарки са интелигентни, будни, активни и често са талантливи във вокално отношение. Те са много любвеобилни и са чудесни за отглеждане у дома.

Лабрадор ретривър

Лабрадор ретривърите са умни, съобразителни и изключително лоялни. Те са силно емоционално интелигентни и обучими и са много предпочитани за домашни любимци.

Папийон

Папийоните са една от най-старите породи кучета в света. Те са изумително пъргави и се поддават страхотно на тренировки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    3
    Боже, Боже
    Какви прозрения, какво чудо. Няма по-просто куче на света от Коли /шотладска овчарка/. А пуделите дори не влизат в класацията. То си е паркетен плъх. Нали сте наясно, че овчарките дето душат за наркотици всъщност са нарочно направени наркози, които си търсят дозата. Не го ли знаехте? И пукват на по 4...5... години. Кане Корсо или Дого Аржентино! С очите съм виждал как човешко бебе е бръкнало с устата на Кане Корсо и го влачи за езика.
  • 2
    2
    Albena Nedyalkova Parichkova
    I love doga
  • 9
    1
    Пунта Мара
    От личен опит знам, че бордър коли освен, че е интелигентно куче е и много лоялен към стопаните си. Но му трябва пространство, защото е енергичен и не препоръчвам за отглеждане в апартамент.Ще страда, ще страдате и вие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари