От Община Русе са скептични за санирането на блокове от резервния списък

0
Едва 7 блока са одобрени за саниране, а 25 остават за следващия етап
Едва 7 блока са одобрени за саниране, а 25 остават за следващия етап Снимка: Dunavmost

Едва 7 блока са одобрени за саниране, а 25 остават за следващия етап

В Русе само 7 блока са одобрени за саниране по процедурата за енергийно обновяване на жилищата по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предвидените за града средства са 50 милиона лева и половината от тях няма да бъдат усвоени. Според ръководството на Община Русе при оценяването се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други. И ще настояват пред Министерството на регионалното развитие за преразглеждане на класирането.

До този момент обновените жилища в Русе по програмите за саниране са само 27. От Общината са се надявали този път да бъдат одобрени поне още двадесетина проекта от подадените 34. Но до финансиране са допуснати само 7. Други 25 са обявени за резервни и етажната собственост може да кандидатства за втория етап, който изисква 20% съфинансиране от тяхна страна.

Блок "Скъта" е един от обявените за резервни. На живеещите в него предстои да решат дали да подадат документи за следващия етап. Наим Наим е малко скептичен, че ще постигнат единодушие.

"Има хора, които са се вече санирали. Те не вярвам да искат да участват. И вече ще видим и сумата. Има и такива, които едвам събрахме пари от тях за кандидатстването, камо ли сега за самоучастието. На мен ми се струва, че сам, ако си го направя, ще може да ми излезе по-евтино, колкото с 20% самоучастие", каза Наим Наим, предаде БНТ.

Техният блок е събрал 92 точки. Със съседи коментирали, че някои от фирмите-оценители са били по-щедри в писането на точки и у тях са се породили съмнения.

"Може и да има някакви зависимости коя фирма точно е оценител, кой при кой е кандидатствал", заяви Наим Наим.

От Община Русе заявиха, че изчакват официалното уведомление от МРРБ.

"Възможно е да се допусне някаква грешка. Съответно ще проверим като получим това класиране всеки един от блоковете", уточни Ивайло Кадишев – директор на Дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи".

Междувременно обявените за резервни блокове имат право на избор.

"Много бързо могат да се организират и да кандидатстват по етап 2 на програмата, като крайният срок, до който община Русе ще приема документи, е 11 януари", поясни Ивайло Кадишев – директор на Дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи".

От Общината също са скептични обаче, че ще има много желаещи да се включат във втория етап.

"Наистина сумата никак не е малка. Примерно за 1 милиона ако е СМР-то на един блок, 200 хиляди да се подсигурят е доста, доста трудно. И сигурно непосилно за по-голяма част от живущите", каза Ивайло Кадишев – директор на Дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи".

Санирането на одобрените 7 блока се очаква да започне през лятото, след като бъде подписан договорът за безвъзмездното финансиране и бъде избран изпълнител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до драганова
    докато има овце ще има и касапи!
  • 2
    3
    Драганова
    Аз искам да попитам докога собственици, които продават имоти, ще лъжат в обявите си, че предстои саниране на техния блок, при положение, че не е така. Това важи за апартамент на ет. 5 в блок Найден Киров на бул. Придунавски срещу католическата църква, продаван от агенция Ера, както и за 3-стаен апартамент на ет. 9 в блок Мизия, продаван от М. Друмева чрез няколко агенции. Потенциалните купувачи трябва да внимават много с подобни шарлатани! Специално блок Мизия е монолитен и строен с много добро качество и изобщо няма нужда от никакво саниране, от каквото спешно се нуждаят други панелни блокове например.
  • 6
    2
    Рибата се вмирисва откъм ...
    Когато целта е: да се сгънат едни пари, а не е да се свърши работата - затова всички са "скептични".
  • 11
    1
    Мдаааааа
    И гражданите на Община Русе са скептични към способностите на един Чиляк , да управлява и разходва бюджета на града. След като се насладихме на сериала " Робинята Изауравасиленова", направо сме отвратени от изродите. Вече доблестна и вярна съпруга с три прекрасни деца е, публично омерзена от маниашките наклонности на Доктора и внук на убиец.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари