Остава ли Кристалина Георгиева на поста си в МВФ?

0
МВФ заяви, че ще вземе решение много скоро дали Георгиева ще получи разрешение да запази работата си
МВФ заяви, че ще вземе решение много скоро дали Георгиева ще получи разрешение да запази работата си Снимка: Getty images

МВФ заяви, че ще вземе решение много скоро дали Георгиева ще получи разрешение да запази работата си

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд приключи петчасово заседание за бъдещето на управляващия директор Кристалина Георгиева без решение, като заяви, че ще търси повече информация за твърденията, че е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай в предишната ѝ роля, съобщават "Ройтерс", АФП и "Файненшъл таймс", цитирани от News.bg

МВФ заяви, че ще вземе решение много скоро дали Георгиева ще получи разрешение да запази работата си.

Бордът заяви, че е постигнал "значителен напредък" в оценката на случая, но се съгласи "да поиска повече уточняващи подробности с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса".

Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. до септември 2019 г., преди да заеме най-високия пост в МВФ, като замени Кристин Лагард, която сега е шеф на Европейската централна банка.

Твърденията за фалшифициране на данни идват от преглед, извършен от адвокатската кантора УилимерХейл. Обвиненията са, че Георгиева е притискала икономистите от Световната банка да подобрят класирането на Китай през 2018 г.

По това време Георгиева и други служители се опитваха да убедят Китай да подкрепи увеличаването на финансовите ресурси на Световната банка. Обвиненията предизвикаха призиви тя да се оттегли от позицията си в МВФ.

Георгиева обаче отрече всякакви нарушения и нарече обвиненията "възмутителни и неверни" и заяви, че някои от нейните изявления са извадени от контекста.

След като адвокатската кантора представи своя доклад, Световната банка реши да прекрати издаването на годишния си доклад Doing Business.

На заседанието в петък някои европейски правителства подкрепиха българския икономист да остане шеф на МВФ. Китай досега не е коментирал констатациите от доклада.

Междувременно САЩ, които имат най-голям дял с право на глас в управителния съвет на кризисния кредитор във Вашингтон, отказаха коментар след срещата в петък.

Говорителят на Министерството на финансите Александра ЛаМана заяви по-рано тази седмица, че министерството на САЩ "настоява за задълбочено и справедливо отчитане на всички факти" в текущия преглед. "Нашата основна отговорност е да поддържаме почтеността на международните финансови институции", каза тя.

Не е ясно дали бордът ще се срещне отново преди началото на заседанията на МВФ и Световната банка следващата седмица.

В изявление, говорител на МВФ заяви, че бордът е извършил своя "задълбочен, обективен и навременен преглед" на ситуацията, но все още не е приключил разследването си.

"Въпреки че бордът е постигнал значителен напредък в оценката си, той се съгласи на днешното заседание да поиска повече уточняващи подробности с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса", каза лицето.

Неубедителният резултат идва само часове след като Германия, Обединеното кралство и Италия посочиха, че ще се присъединят към Франция, за да подкрепят ръководителя на МВФ, според официални лица, запознати с дискусиите. САЩ обаче, най -големият акционер на фонда, все още не са разкрили своята позиция.

Бордът на МВФ се надяваше да вземе решение преди годишните си срещи във Вашингтон със Световната банка, които започват в понеделник. Много хора предупреждават, че нерешената ситуация рискува да засенчи водещите събития, на които Георгиева трябва да води няколко ключови сесии.

"Отговорих на всички въпроси, които ми бяха зададени и оставам на разположение на борда, докато той пристъпи към приключване на обсъжданията си възможно най-скоро, за да можем всички да се съсредоточим върху важните решения, за които се грижат членовете ни на годишното ни събрание", каза Георгиева след приключване на срещата.

Европейските лидери обикновено ръководят процеса на подбор на шеф на МВФ, който според един бивш старши служител във фонда може до голяма степен да обясни подкрепата им за Георгиева въпреки противоречията.

Позицията на Георгиева бе допълнително усложнена в петък, когато Bloomberg съобщи, че е смекчила критиките към бразилската политика в областта на околната среда в годишен доклад на МВФ за страната през юли.

Според съобщенията Георгиева се е съгласила да промени доклада, след като се срещна с Афонсо Бевилаква, представител на Бразилия в борда на МВФ.

Бевилаква е и председател на разследването на комисията по етика по обвиненията срещу Георгиева, според служител на МВФ, запознат с процеса.

"Целта на борда и на всички нас е те да могат да осигурят ясен път напред за тази институция", каза Джефри Окамото, първи заместник управляващ директор на МВФ.

"Ще трябва да предприемем стъпки за възстановяване на нашия неутралитет и почтеност в очите на обществеността, а потенциално и в очите на някои акционери."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук