МФВ заседава извънредно по случая с Кристалина Георгиева

0
Международният валутен фонд заяви, че неговият борд се събрал във вторник, за да обсъди доклада за Световната банка, който предизвика съмнения за натиск и лобизъм
Международният валутен фонд заяви, че неговият борд се събрал във вторник, за да обсъди доклада за Световната банка, който предизвика съмнения за натиск и лобизъм Снимка: Getty images

МФВ проведе заседание по случая с Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд заяви, че неговият борд се събрал във вторник, за да обсъди доклад, подготвен за Световната банка, в който се твърди, че управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е притискала персонала да промени данните в полза на Китай, докато е била главен изпълнителен директор на банката, предава Reuters, цитирана от Фокус.

Бордът се договори да се срещне скоро за по-нататъшни дискусии, каза говорител на МВФ, но не посочи конкретна дата.

Бордът обсъди досегашните дискусии на Етичната комисия и проведе предварителна размяна на мнения по доклада и изявлението на изпълнителния директор в отговор на него“, каза говорителят.

Бордът подчерта „значението, което придава на провеждането на задълбочен, обективен и навременен преглед и се съгласи да се срещне отново скоро за по-нататъшно обсъждане“, каза говорителят.

Георгиева в петък отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служителите на Световната банка да променят данните, докато са изготвяли своя доклад Doing Business за 2018 за бизнес-климата в страната.

"Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", каза Георгиева пред служителите на МВФ, според препис от срещата, предоставен на Reuters.

Докладът от разследването, изготвен от адвокатската кантора „Уилмър-Хейл“ по искане на Етичната комисия на Световната банка, установи, че Георгиева и други висши служители на Световната банка са упражнявали „неоправдан натиск“ върху персонала, за да повишат класирането на Китай по отношение на бизнес-климата.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари