Осъдиха Община Русе

0
Автомобилът бил потрошен, след като минал през капак на шахта
Автомобилът бил потрошен, след като минал през капак на шахта

Над 4000 лева е осъдена да плати Община Русе на застрахователна компания, която заплатила ремонта на кола.

Автомобилът бил потрошен, след като минал през капак на шахта по бул. "Христо Ботев" в Русе. Имал обаче пълно каско и застрахователната компания му изплатила сумата за ремонта.

Инцидентът станал на 23 април 2014 година в 22.20 часа, е описано в решението по гражданското дело. На булеварда колата минала през капак на шахта, който бил на пътя, без да е сигнализиран по някакъв начин. Застрахователите отчели, че има щети по предната броня на автомобила, по предната лява алуминиева джанта, по задния ляв калник и задната броня. Освен това, се отворили въздушните възглавници на шофьора и пасажера. Щети имало и по дясната врата, гредата на предния мост, левия амортисьор, кормилната щанга, гредата на задния мост, пода на купето, резервоара, гърнето, картера и още куп други части от колата, пише вестник Бряг.

Щетите са оправени в сервиз, като ремонтът е струвал 4332 лв. В иска си от застрахователното дружество претендира Общината да им плати общо 5259 лв. Тя е сбор от платеното обезщетение в размер на 4332 лв., ликвидационни разноски в размер от 15 лв., както и мораторна лихва в размер на 912 лв., както и законна лихва върху главницата от депозиране на исковата молба до окончателното й изплащане.

По делото представител на Община Русе изразява становище за недоказаност на предявения иск. Твърди, че не е доказан механизмът на настъпване на процесното произшествие. Липсвали точни данни за размера и дълбочината на въпросната неравност. Не ставало ясно дали е липсвал капак на шахта, или същият е бил отворен и по този начин е влязъл в съприкосновение с автомобила, смята Общината.

Решението на Районния съд е да осъди Община Русе да плати 4118 лева за обезщетението, както и 15 лв. ликвидационни разноски. 870 лева е обезщетението за забава на плащането. Отхвърлени от съда са исковете за главница за сумата до 4332 лева, както и за забавянето до сумата 912 лева. Общината е осъдена да плати и 1110 лева разноски по производството. Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Русе.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари