Орязан бюджет на приюта в Русе го изправи на ръба на оцеляването

0
В приюта „Добрият самарянин” в Русе подслон намират повече от 60 бездомни хора
В приюта „Добрият самарянин” в Русе подслон намират повече от 60 бездомни хора Видео: БНТ

Как ще оцелеят през следващата година? Това е проблемът, пред който са изправени от приюта за бездомнициДобрият самарянин” в Русе. Бюджетът им е орязан с близо 63% с решение на Министерския съвет и от ръководството му се притесняват, че няма да могат да осигуряват на бездомните хора храна, особено през зимните месеци.

В приюта „Добрият самарянин” в Русе подслон намират повече от 60 бездомни хора. Те нямат близки, най-често се изхранват от контейнерите, повечето са болни. Особено през зимните месеци за тях това е единствената възможност да оцелеят – да имат покрив и топла храна. Пламен Пенчев е загубил е дома си, а от 20 години е и без работа.

Пламен Пенчев: ”Живея по улиците, преди да дойда в приюта съм спал под стълби, по полянки. Някъде 150 места съм сменил.

И ако Пламен през лятото все някак успява да се оправи, тук има болни хора – с физически и психически заболявания, голяма част от тях са и асоциални. След орязването на бюджета от приюта се чудят как ще се грижат за тях, защото са били принудени да съкратят 6 души персонал.

Мартин Николов – управител на приюта „Добрия самарянин” – Русe: ”И занапред все по-малко болни хора можем да гледаме, те изискват повече грижи, повече персонал, санитари, а ние точно двама санитари съкратихме.”

За да се направят икономии, в приюта са намалили и заплатите на персонала. От Нова година обаче няма да има и пари за храна.

Мартин Николов: “Общината ни помага като сме прехвърлили пенсионерите на социалния патронаж… Храната е твърде голямо перо и при новия бюджет няма как да се получи и се надяваме на централно ниво да се направи нещо”.

В приюта вече има параклис, където бездомните хора могат да се помолят. За да се реши проблема с неговото съществуване обаче, ще е необходима и подкрепата на обществото.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари