Организират дарителска кампания за подкрепа на онкоболни

0
Дарителска кампания ще събира средства за Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания в Русе
Дарителска кампания ще събира средства за Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания в Русе

Болницата и Комплексният онкологичен център /КОЦ/ в Русе организират съвместна дарителска кампания за изграждането на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства.

Това съобщиха д-р Йосиф Новаков - заместник-председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Русе, и д-р Камен Кожухаров - управител на КОЦ-Русе, съобщи БТА.

Те обясниха, че в Русенско не съществува център от такъв тип, в който може да бъде потърсена психосоциална помощ. Идеята е хората с онкологични заболявания да могат да обсъдят свободно своите притеснения, проблеми и положителни истории.

Работата на психолога и на социалния работник ще се състои в това да помогнат на хората с диагноза рак и на техните семейства да разберат повече за заболяването, причините за появата му и неговото лечение. Тъй като съществуват много физически и емоционални проблеми, съпътстващи пациентите с подобна диагноза, разговорите със специалист или с други пациенти, минаващи по същия труден път, могат да им помогнат да се справят по-лесно.

Болницата вече е предоставила помещение за центъра. То се намира в приземния етаж на АГ-комплекса. Тепърва обаче ще се правят изчисления колко средства са необходими за ремонта и оборудването му.

За кампанията под мотото "Твоята стъпка напред" е разкрита и специална дарителска сметка.

Д-р Кожухаров обясни, че през миналата година около 18 000 души с онкологични заболявания са се водили на отчет в КОЦ-Русе, като пациентите са основно от областите Русе, Разград и Силистра.

Той коментира още, че за период от пет години смъртността от този вид заболяване е намаляла наполовина.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари