Оранжев код за опасно горещо време в четвъртък

0
Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален
Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален

Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален

Предупреждение от първа степен - код жълто, за опасно горещо време е в сила днес в почти цялата страна, с изключение на Източна България, където максималните температури ще бъдат около 33°-34°, на морския бряг от 26° до 30°, в останалите райони - от 35° до 39°. Ще духа слаб до умерен северозападен, на изток югоизточен вятър.

След слънчевото начало на деня, след обяд, главно в планинските и източните райони, ще превали и прегърми.

В четвъртък ще има следобедни валежи и гръмотевични бури в западната половина от страната. Има условия за градушки.

Ще духа умерен, на север от планините и в Югозападна България - временно силен южен вятър. Температурите ще се повишат, в сравнение с днес, и в почти цялата страна, с изключение на Източна България и област Смолян, е обявено предупреждение от втора степен, код оранжево за максимални стойности от 38° до 41°.

Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален.

Слънчево време ще преобладава и на морския бряг, където за пореден ден температурите ще се задържат чувствително по-ниски, в сравнение с останалата част от страната. Максималните ще са около 29° - 32°.

Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо. Ще духа умерен вятър с посока от югоизток.

В планините, след слънчевото начало на деня, по-късно следобед в масивите от Западна България на места ще превали и прегърми.

Ще бъде и ветровито с умерен, по най-високите части временно силен югозападен вятър. Температурите още ще се повишат и максималните в курортите ще са от 26° на Алеко до 36° в Банско.

Слънчево ще бъде утре в по-голямата част от Балканите, но по-късно през деня на места ще превали и прегърми, като в отделни, главно планински райони, от Западните Балкани и Румъния, валежите ще са значителни.

Облачно и дъждовно ще бъде и на Британските острови, на Апенинския полуостров, както и в по-голямата част от Франция и в страните от Централна Европа.

У нас, в петък вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С негова помощ температурите ще се понижат с 4-5 градуса. Ще има валежи, в отделни райони временно интензивни и значителни по количество, придружени от гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

През почивните дни и в началото на новата седмица времето ще бъде предимно слънчево, а температурите още в неделя отново ще тръгнат нагоре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари