Оранжев код за обилни валежи в две области в понеделник

9
В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър
В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър Снимка: БГНЕС

В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е обявен за две области на страната – Кърджали и Смолян

Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В тези области се очаква да вали дъжд с количества 20-35 мм, в крайните южни райони– до 60 мм. В Кърджали предупреждението от втора степен е и за силен вятър с пориви 15-20 м/сек.

В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър. Това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области ще духа силен южен вятър, с пориви 15-20 м/сек. В Хасково е в сила предупреждение и за интензивни валежи от дъжд - 20-30 мм.

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На много места в страната ще има валежи от дъжд, значителни главно в Рило-Родопската област. Вечерта валежите ще намаляват по обхват и интензивност.

В източната половина на страната ще духа силен, поривист южен вятър, в западната - слаб до умерен, след обяд ще отслабва.

Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода - минималните ще са между 5° и 10°, в Източна България - малко по-високи, в София - около 6°, преобладаващите максимални - между 12° и 17°, в София - около 12°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа силен, временно и бурен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, вечерта ще отслабва.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Условия за значителни валежи има главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен, предиобед и бурен вятър от югозапад; следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 6°, на 2000 м - около 0°.

През следващите дни – 13 и 14 февруари, ще се задържи предимно облачно време. Валежи ще има на по-малко места и ще са по-малко по количество. С ориентиране и усилване на вятъра във вторник от северозапад, а в сряда от север-североизток, температурите ще се понижат още.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари