Опасни ли са рутерите и трябва ли да бъдат изключвани преди лягане?

10
Как да използвате Wi-Fi рутерите без вреда за здравето?
Как да използвате Wi-Fi рутерите без вреда за здравето? Снимка: iStock

Как да използвате Wi-Fi рутерите без вреда за здравето?

Безжичните или Wi-Fi рутерите са по-удобни за използване в сравнение с кабелния интернет. Има ги почти навсякъде и всеки е чувал за тях. Не бива, обаче да оставяте такива устройства включени през нощта.

Факт е, че рутерите имат електромагнитно излъчване, което се отразява изключително негативно на човешкото здраве. Постоянният ефект на такова излъчване върху организма може да доведе до увреждане на клетките, оксидативен стрес, нарушение на съня, развитие на безплодие и рак, алармира lekuva.net.

Безопасно електромагнитно излъчване не съществува

Не е препоръчително да оставяте рутерите включени в стаята на децата, защото те са по-уязвими от възрастните. В тази статия ще стане дума за това как правилно да използвате Wi-Fi рутерите и какви други източници на радиация ни заобикалят.

Как да използвате Wi-Fi рутерите без вреда за здравето?

Това устройство не трябва да се инсталира в спалнята. Необходимо е то да се намира далеч от мястото, където човек спи, почива си или се храни. Желателно е да го изключвате през нощта, за да избегнете малките дози облъчване, което тялото ви ще поема и през вечерните часове.

Освен това, изключването на устройството през нощта ще увеличи вашата лична безопасност, защото когато компютърът е изключен от интернет, той не може да бъде хакнат. И още – изключването на захранването ще спести електроенергия. Рутерите имат висока консумация – два пъти повече, в сравнение с лаптопите, и тридесет пъти повече от зарядните за мобилните телефони.

Как да прекъснете връзката с Wi-Fi

Има няколко варианта:

– изключете модема от контакта;

– задайте механичен таймер;

– купете рутер с вграден таймер и оптимизирайте настройките (можете да използвате услугите на специалист или да потърсите видео, което ще ви научи как да го конфигурирате сами).

Ако желаете, можете да останете онлайн дори когато маршрутизаторът е изключен. Изключването на това устройство не ограничава достъпа до кабелния интернет. Благодарение на рутера, вие използвате само безжичен интернет. Ако искате да сведете до минимум ефекта от вредното излъчване върху тялото, но имате нужда от достъп до Интернет, изключете рутера и свържете кабела от него към компютъра.

Невидими източници на радиация във вашия дом

Друг не по-малко опасен източник на радиация, в допълнение към рутера, е вашият смартфон. Ако интернетът на устройството не е изключен, излъчването ще се отрази негативно на здравето ви. Затова винаги трябва да поставяте телефона си в самолетен режим, или да изключвате интернета през нощта.

Не забравяйте за таблетите и другите дигитални джаджи, които също могат да излъчват електромагнитни вълни. По-добре е да изключвате всякакви такива устройства от мрежата.

Заедно с настолния компютър, микровълновата фурна също вреди на тялото, когато работи. По време на работа заобикалящото пространство се изпълва с ниски дози радиация в радиус от два метра, а количеството полезни микроелементи и витамини в храната, която затопляте или готвите в микровълновата, намаляват.

Телевизорът също принадлежи към групата на „опасните“ устройства и трябва да се монтира далеч от спалнята и най-малко на два метра от дивана или леглото. Не забравяйте за електрическите проводници – в близост до стените, където е разположено окабеляването, не трябва да има легла.

Опитайте се да не използвате безжичен интернет и устройства, излъчващи електромагнитни вълни в продължение на няколко дни, и ще забележите как сънят ви ще се нормализира, енергията – ще се възобнови, и като цяло ще се почувствате по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    TPlink
    Изключете всичко, но клетката която ви облъчва отсреща не можеш. А тя много повече облъчва от рутера
  • 2
    4
    Облъчен
    Не забравяйте всяка вечер да махате арматурата от панелката, защото през нощта тя действа като антена и Ви облъчва празните глави докато спите!
  • 3
    3
    Vo
    Стига писахмте тъпотии бре хора .
  • 0
    2
    Грета
    Месеца не е ноември а октомври
  • 5
    1
    Иванчо
    Пълни глупости!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари