Как да компенсираме недоспиването

1
Недоспиването има пагубно въздействие върху здравето и качеството на живот
Недоспиването има пагубно въздействие върху здравето и качеството на живот

Недоспиването има пагубно въздействие върху здравето и качеството на живот

Научно доказано е, че липсата на сън, нередовният режим, недоспиването имат пагубно въздействие върху здравето. Както и върху цялостния ни тонус. Сравнете как се чувствате след 8-часов качествен сън и след 2-3 часа дремане на пресекулки. Поради различни причини е възможно да се налага да преосмислите стандартния цикъл на спане от 8 часа. Така наречения еднофазен сън е най-разпространен сред хората, но понякога се налага да адаптираме времето за сън към натоварената седмица. Съществуват различни алтернативи на рутини за сън, които биха ни осигурили повече свободно време, съобщава Обекти.

6 часа през нощта и 20 минути през деня

Дрямката през деня е винаги добър избор Подобрява паметта и ви позволява да презаредите. Стига да имат условията да го правите, възползвайте се. Можете да опитате също да спите 5 часа през нощта и около 45 минути през деня.

Хората, за които подобен режим не би бил подходящ, е ако при дори най-кратка дневна дрямка не могат да заспят вечерта.

4 часа през нощта и 5 дрямки по 20 минути

Има хора, които заспиват веднага, щом легнат. Други се въртят с часове. Ако сте от първите, опитайте този вариант. Предимствата на този вариант е, че ви осигурява много свободно време и можете да пренаредите обичайния си график. Недостатъците са, че е неподходящ за хора на пълен работен ден.

2 часа през нощта и 5 дрямки по 30-40 минути

Подходящо е за „нощните птици“. Ако превърнете в навик този цикъл, ще се учудите колко работа бихте могли да отметнете. Трудно е за адаптация, подобно на горния вариант. Ще си осигурите много повече свободно време, но е важно да наблюдавате как се държи мозъкът ви. Ако забележите, че ви е трудно да се концентрирате и през цялото време ви се спи, явно сте за нещо по-стандартно.

5 часа сън и 3 дрямки по 20 минути

Много подходящ вариант за учащи. Младите хора обичат да стоят до късно и това често се отразява на качеството на съня. В училище или в университета се прозяват, трудно се концентрират и лесно забравят. Опитайте да приучите тялото си на такъв режим и ако се окаже удачен вариант за вас, ще решите много проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари