Опасна симбиоза между общински и частни служители в данъчното в Русе

0
Ужасната мизерия и разруха в сградата на данъчното в Русе. Дава ли си някой сметка, че целия град минава през това ужасно място?
Ужасната мизерия и разруха в сградата на данъчното в Русе. Дава ли си някой сметка, че целия град минава през това ужасно място? Видео: ОБЗЪРВЪР - Русе

Свидетел на опасна симбиоза между общински и частни служители в сградата на данъчното, е станал гражданин, който е уведомявал в този момент службата за местни данъци и такси, за придобита собственост.

Още с влизането си във високата постройка на ул. Котовск, нашият човек попада на указателна табела, която информира и насочва гражданите към съответния специалист. Качвайки се на втория етаж, където се подават декларациите за придобитата нова собственост, той се оказва лице в лице с двама мъже, облечени в униформи на общинската охранителна фирма - КООРС, които освен пазачи, се оказва, че играят ролята и на координатори на "сложния" процес по попълване и подаване на формулярите по гишетата.

Първите думи на единият от охранителите били: "Ако нямате копие на талона на колата и декларацията, се качете на шестия етаж! Там ще ви направят, в 611 стая!"

Нашият човек, естествено не е бил запознат с изискванията на данъчната служба, но сметнал, че щом има такива, то е нормално администрацията да е осигурила на гражданите техника, с която да бъде изпълнено условието при което ще се извърши услугата.

Тук обаче не познал!

Качил се в асансьора и натиснал бутона за шестия етаж. Отворил вратата и се озовал в зле осветен коридор. Във въздуха се носела тежка миризма на мухъл, а студът бил неописуем. Наоколо всичко било разхвърляно, мръсно и неподдържано. На една от вратите забелязал числото 611, изписано на ръка и с молив. Имало още и надпис с името на частна фирма и работно време. Почукал и влязъл. Там го посрещнал мъж, облечен с дебело яке и му обяснил, че копирането на документите се заплаща. Предложена му била и услугата "попълване на декларация", срещу сумата от 3 /три/ лева. Колкото и да се усуквал, нашият човек заплатил за пресниманите документи, но касов бон за услугата не получил.

Нека отново да припомним основния въпрос, който може би се поразми под въздействието на приложените описателни методи, характерни за художествената литература.

Нормално ли е да заплащаш за Акт, който е вменен на гражданите като задължение (задължително и в срок да се уведомява данъчната служба за придобита собственост), като регламента по изпълнението е установен от администрацията, изпълнява се от нея, но в крайна сметка се прилага върху всеки един от нас? Оказва се, че освен всичко останало, сме длъжни и да си плащаме, за това, че имаме задължения към Държавата, вменени на всеки гражданин, със Закон.

Нормално ли е, облечен в униформа общински служител, да насочва посетителите на данъчната служба към копнеещия за печалба частен предприемач, сгушен в шубата на шестия етаж, който калкулира регулярни приходи?

Накрая, но не на последно място, ужасната мизерия и разруха в сградата. Дава ли си някой сметка, че целия град минава през това ужасно място?

Източник: ОБЗЪРВЪР - Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари