ООН включи Русия в „списъка на срама“

1
Причината е убийството на повече от 100 деца в Украйна през миналата година
Причината е убийството на повече от 100 деца в Украйна през миналата година Снимка: ЕПА / БГНЕС

Причината е убийството на повече от 100 деца в Украйна през миналата година

ООН включи Русия в „списъка на срама“. Световната организация обвини Москва в убийството на повече от 100 деца в Украйна през миналата година, а генералният секретар Антониу Гутериш настоя да бъде потърсена отговорност от извършителите на деянието.

Руските въоръжени сили са включени в световния списък на нарушителите, стана ясно от доклад на генералния секретар Антониу Гутериш до Съвета за сигурност на ООН. През 2022 г. Руската армия и свързани с нея фракции са извършили 480 нападения срещу учебни заведения и болници. При тях са убити 136 деца, а други 518 са трайно осакатени, посочва документът и уточнява, че 91 деца са използвани от руснаците за жив щит.

Докладът отчита известни нарушения и на Украинските въоръжени сили, но в значително по-скромни мащаби, подчертават световните медии.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН:

„Съветът за сигурност не просто спря да представлява света, но често остава парализиран, както е по отношение на войната в Украйна. И се оказва, че различни групи и платформи извън многостранната система, като Г-20 например, също са в капана на тези разделения. Светът не може да продължава така.“

Междувременно във Вашингтон индийският премиер Нарендра Моди, чиято страна традиционно поддържа тесни връзки с Москва, увери, че подкрепя мира в Украйна и призова за спазване на Устава на ООН.

Нарендра Моди – министър-председател на Индия:

„С конфликта в Украйна войната се върна в Европа. Това причинява много болка в региона, ангажира големите сили и последствията са сериозни… Световният ред се основава на принципите на Устава на ООН, на мирното разрешаване на конфликтите, на зачитането на суверенитета и териториалната цялост.“

Припомняме, че още през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин заради депортирането на хиляди деца от Украйна след началото на войната, като много от тях са незаконно дадени за осиновяване. Заповедта е валидна доживот, заяви тогава главният прокурор на Съда в Хага и подчерта, че военните престъпления не изтичат по давност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    10
    how familiar are you?
    не знам за кои 4000-и говориш, ама колко да си познат/запознат ?!? - не виждаш ли, че никой не се обажда и не пише нищо, освен ако ванчо, бончо или нациста не се изцепят някоя тъпня първо 🤣
  • -1
    9
    Ами ООН ?
    Кой ще вкара ООН в списъка на срама за това че не видя близкия изток,изкуствената имигрантска криза,северна африка,латинска америка? ООН много работи не видя и как стана това ? Май ООН вижда това което и наредят.Така стана,както българската прокуратура и полиция и нап.Това което им наредят,това правят.
  • -10
    8
    familiar
    Еха, четирихилядниците и тук ли са се активизирали
  • 12
    7
    До американското ООН и СЗО:
    А колко невинни украински дечица отвлякохте за донори на органи на срамно богати американски и еврейски чичковци и лелички? Пишете, де, не се притеснявайте!
  • 5
    6
    интересно
    алеята на ангелите що не се споменава?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари