Бивш генерал от НАТО прогнозира спиране на огъня в Украйна

1
Според генерала между февруари и май е най-вероятно да се очаква прекратяването на огъня
Според генерала между февруари и май е най-вероятно да се очаква прекратяването на огъня Снимка: БТА / АП

Според генерала между февруари и май е най-вероятно да се очаква прекратяването на огъня

"Прекратяване на огъня във войната на Русия срещу Украйна може да се очаква през 2023 година и дори още в средата на годината", смята бивш генерал от германската армия и НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очаквам това да стане през лятото, когато и двете страни ще кажат, че нещата не вървят наникъде", заяви Ханс-Лотар Домрозе за германската медийна група Функе. Според него най-вероятното време за възникване на такава патова ситуация е между февруари и май.

"Това ще бъде моментът за преговори за прекратяване на огъня", каза Домрозе, който е заемал високи постове в международните сили в Афганистан, а по-късно и в командните структури на НАТО в Европа.

Той обаче подчерта, че това не означава мир. "Спирането на огъня означава, че се прекратява стрелбата. Преговорите вероятно ще отнемат много време, нужен е посредник", каза той и посочи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, турския президент Реджеп Тайип Ердоган или индийския президент Нарендра Моди като възможни кандидати да ръководят процеса.

Единственото, което остава, е решение чрез преговори, което да е приемливо и за двете страни, "дори ако Путин всъщност би искал да има цяла Украйна, а Зеленски би искал да освободи цяла Украйна". Възможно решение Домрозе вижда в това украинският президент да се откаже от искането за незабавно връщане на територии като Крим към Украйна и да се договори това да стане след преходен период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари