ООН: Вариантът след Омикрон може да е по-лош

0
Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в речта си пред Общото събрание
Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в речта си пред Общото събрание Снимка: БГНЕС

Гутериш подчерта, че е важно да продължи кампанията за глобална ваксинация, чиято скорост изостава от поставените цели

Действащите темпове на глобална ваксинация ще позволят в Африка да се постигне стаден имунитет едва през 2024 г., а това заплашва да се появят нови инфекции, които може да се окажат по-страшни от Омикрон. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в речта си пред Общото събрание по приоритетите в работата през 2022 г, предаде dnews.bg

Омикрон стана поредното предупреждение. Следващият вариант може да бъде по-лош. Прекратяването на разпространението на инфекцията трябва навсякъде да се превърне в основна точка от дневния ред, подчерта той. В същото време вирусът не бива да се използва като прикритие за подкопаването на човешките права, орязването на гражданските свободи и на свободата на словото.

Гутериш подчерта, че е важно да продължи кампанията за глобална ваксинация, чиято скорост изостава от поставените цели.

„Науката показа ясно, че ваксините работят и спасяват човешки живот. През октомври Световната здравна организация постави задачата до края на 2021 г. да се ваксинират 40% от населението на планетата и 70% - до средата на тази година. Засега не се приближаваме до тази цел. Темповете на ваксинация в държавите с високи доходи са седем пъти по-високи, отколкото в държавите от Африка. С тази скорост ваксинация от 70% на населението в Африка ще може да се постигне едва през 2024 г.”, подчерта генералният секретар на ООН.

Гутериш посочи, че светът вече произвежда всеки месец 1,5 милиарда дози ваксини срещу коронавирус. "Но тяхното разпространение е скандално неравномерно и е необходимо да се гарантира, че ваксинацията е универсална. Не вирусът трябва да се разпространява като горски пожар, а ваксините", добави той.

„Трябва да направим повече, за да подготвим нашия свят за следващото огнище, както препоръчват независими експерти по пандемия“, заключи Гутериш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари