Огнян Герджиков: Партийните интереси са на второ място, на първо са интересите на гражданите

0
​Парламентът не може да функционира без избран председател
​Парламентът не може да функционира без избран председател Снимка: БГНЕС

Парламентът не може да функционира без избран председател

"Ще бъде прецедент, ако не бъде избран председател на парламента. Депутатите ще трябва да продължат това упражнение, докато си свършат работата, защото не може да се конституира Народното събрание без председател". Това коментира за БТА проф. Огнян Герджиков – юрист, политик, бивш служебен премиер и председател на 39-ото Народно събрание (2001 - 2005), във връзка с днешните неуспешни опити на новоизбрания законодателен орган да излъчи свой председател.

Професор Герджиков предупреди, че без избор на председател Народното събрание не може да започне работа.

„То не може да започне да функционира изобщо. Това е въпрос, който народните представители трябва да осмислят, иначе слагат прът в колелото, спират развитието на България. Не знам докога смятат така да си играят“, коментира проф. Герджиков.

„От Конституцията следва, че повече от половината приемат решението, но правилото не е доведено докрай, защото може да се стигне до тупик, до омагьосан кръг, от който няма излизане. Логично е да се намери по-гъвкаво решение, при което, при повторно гласуване, да се даде превес на този, който е събрал повече гласове, независимо че може да не са повече от половината гласували. Това, според мен, е разумното тълкуване“, посочи още юристът.

Той призова народните представители в настоящия парламент да мислят повече за хората и избирателите си, отколкото за партийните си интереси и да доведат избора докрай.

„Партийните интереси са на второ място, на първо са интересите на гражданите. Ние се намираме в сложна ситуация на инфлация, поскъпване и други проблеми. В тази усложнена обстановка, ако не приемем най-необходимите закони – на първо място закона за бюджета и законите, свързани с усвояването на европейските средства – това ще бъде истинско национално предателство“, смята проф. Огнян Герджиков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари