Очаква ли се четвърти локдаун в България през септември?

0
Хаос с мерките и липса на координация
Хаос с мерките и липса на координация Снимка: Shutterstock

Болнични шефове изнемогват за персонал, звънят през ден в здравно министерство

Хаосът с мерките срещу епидемията от коронавирус, разнопосочните послания от служебните министри и липсата на координирани действия от страна на здравно министерство станаха повод за десетки читателски въпроси на редакционните телефони на „Труд” - ще затвори ли държавата през септември. Кметове и областни управители по места вече имали устни потвърждения, че след приключването на 46-ото Народно събрание, новото служебно правителство на президента Румен Радев ще втвърди заповедите и България ще се окаже в пореден, четвърти локдаун от началото на пандемията.

Болниците в Русенско се препълниха, връщат пациенти с COVID-19

В същото време здравният министър Стойчо Кацаров започна допитване до браншови организации какви мерки да приложи за ограничаване на коронавируса.

Пловдивските ресторантьори се страхуват от ново затваряне и излизат на протест този петък. Те ще затворят заведенията си от 15 до 17 часа и ще направят протестно шествие по Главната под надслов „Свобода за бизнеса”. Миналата седмица, когато Пловдив влезе в червената зона, Областният оперативен щаб обяви, че ще забрани събития като събори, за да няма струпване на хора. Заповед за това обаче не се появи и междувременно в града се проведе Капана фест и малките улички на артистичния квартал се препълниха с хора и за дистанция не можеше да става и дума.

Слухове за предстоящо затваряне на заведения, фитнеси и забрана за мероприятия на закрито, изправи на нокти и колегите им от Варна, които първи подеха протестите. В морската столица общината започна сама да прави кампания за ваксинацията и пусна медиатори в ромските махали.

Разкрили сме 184 легла за пациенти с коронавирус и това е максимумът ни, толкова можем да обслужваме с наличния персонал, защото има недостиг на медици”, каза директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” търси спешно педиатри-доброволци от извънболничната помощ, които да работят в COVID-сектора на детското отделение в лечебното заведение. Това се налага, тъй като в момента отделението е останало с трима лекари.

В областта чакат националните заповеди

Търговище светна в „кафяво“ с над 500 заразени

С 503 заразени за две седмици област Търговище първа от цяла България влезе в кафявата зона за разпространение на коронавируса. Починалите, според статистиката, са 12 за 2 дни. Информация какви са хората, имали ли са съпътстващи заболявания и т. н. няма.

Опитите за детайлизиране на картината, на фона на тревожните данни, не дадоха резултат. От областната управа заявиха, че повечето починали били с адресна регистрация от Търговищко, но реално живеели на други места. Имало такива в Разград, Варна, Добрич. 5 били смъртните случаи на реално живеещи в областта, но нямали данни за тях.

От здравната инспекция пък съобщиха, че са информирали главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за поредния ръст и чакат мерките, които вероятно можело да бъдат и национални. Под карантина в областта към първия ден на септември са 937 души. Реално и в момента има множество болни, които избягват тестове и се надяват да преминат през болестта леко, отдавайки я на сезонни вируси.

По-голямата част от гастарбайтерите, които си дойдоха през август и с чиито масови тържества и роднински сбирки се свързва резкият скок на вируса, вече са си заминали за страните, в които живеят. Разпространението на заразата обаче продължава.

Настояват за ясни механизми за компенсация

Бизнесът: За мерки само се говори

Условието за процент ваксинирани хора според тях е дискриминация

Да се разработят ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, както и да се представят анализ и оценка на ефективността на прилаганите до момента противоепидемични мерки. Това настояват от Българската стопанска камара (БСК). В писмо до министъра на здравеопазването те посочват, че е необходимо новите мерки да са базирани на анализ и оценка на ефекта от прилаганите в предходни периоди противоепидемични мерки. Но подобен анализ липсвал, включително в изготвения от здравното министерство анализ.

Освен това поставянето на условие за процент ваксинирани работници и клиенти според тях е дискриминация. По отношение компенсационните механизми практиката до момента показвала, че за мерки повече се говори, отколкото ефективно се подпомагал бизнесът.

БСК събрала и позициите, и предложенията на членуващите в нея браншови организации от най-силно засегнатите сектори, а именно - туризъм и ресторантьорство, фитнес и СПА, култура, търговия, конгресна и изложбена дейност.

Според представителите на туристическия сектор, ако властите вземат решение за затваряне, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с 80% от оборота на база 2019 г. Собственици на фитнес зали споделят притеснението, че не всички обекти, предоставящи фитнес услуги, са със статут на „фитнеси, спортни зали и клубове”. Не малко от тях са регистрирани като зали за кросфит, зали за бокс и други и като такива не попадаха под действието на предишни заповеди, налагащи ограничения.

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ: Предлагаме 15 млн. лева подкрепа за общинските болници

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предложи допълнително финансиране в размер на 15 млн. лева за общинските лечебни заведения, регламентирани в Наредба 3 на Министъра на здравеопазването. Това съобщи проф. Костадин Ангелов след среща, която той и негови колеги от ПГ на ГЕРБ проведоха с представители на Националното сдружение на общините.

Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България в сектор Здравеопазване. Допълнителната финансова подкрепа в размер на 15 млн. лева ще се ползва за последните три месеца на тази година, обясни проф. Ангелов. Мярката има за цел да подпомогне дейността на общинските лечебни заведения в труднодостъпните и отдалечените райони на страната.

Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд”: Четвъртата вълна̀ ще дойде, когато каже Кацаров

Заповедите за затваряне трябва да са в „Държавен вестник”

Кацаров трябва да реши дали ще се затваря държавата. Аз мога да си затварям моя апартамент. Има закони в тази държава. Привременното правителство не ги спазва. Ангел Кунчев предлага, Кацаров трябва да го внесе в Министерския съвет. Една любопитна подробност - заповедите му за затваряне трябва да са в „Държавен вестник”. Те нарочно не го правят, за да нямат юридическа стойност.

Не е дошъл пикът на четвъртата вълна. Ще дойде, когато каже Кацаров. В момента не са меродавни бройките на случаите, защото нещата са малко смущаващи.

Първо, прави впечатление едно много продължително задържане в рамките на няколко дни на стойности, които са гранични за влизане в различните степени на опасност. Няколко дни се държат областите на около 250 за 14 дни на 100 000, застопоряват се, което е малко съмнително.

Второто - имайте предвид, че много хора вече си купуват тестове от аптеките, диагностицират се като болни, не търсят медицинска помощ и чакат да им мине. Което е много неправилно и трябва Министерството на здравеопазването да разясни, че това поведение е рисково за разпространението. Прави ми впечатление, че няколко дни се държим около 2000 на ден и че в понеделник случаите бяха повече, отколкото във вторник, което не е характерно - казвам го от 15-месечния ми опит в това отношение. Това говори, че има доста нерегистрирани случаи.

И трето - броят на смъртните случаи, болничното лечение и натовареността на интензивните отделения са относително доста по-големи от броя на регистрираните нови случаи на ден.

Зад всичко това не съзирам манипулации, а съзирам не докладване на положителни проби от хора, които са били на море, развили са симптомите на заболяването, вдигнали са температура, изследвали са се с бързи антигенни тестове и не са потърсили медицинска помощ.

„Труд” отправи въпроси към здравно министерство и получи следните отговори: Ремдесивир има

ВЪПРОС 1: С какви количества от Ремдесивир разполагат болниците и аптечната мрежа?

Към 29.08.2021 г. съгласно предоставената от съответните РЗИ в страната информация разполагат със сумарна наличност от 2 935 флакона Ремдесивир. Съгласно кратката характеристика на лекарствения продукт, Veklury се прилага само в болнични условия и не се разпространява в аптечната мрежа.

ВЪПРОС 2: Кога е направена последната доставка на медикамента в България?

На 31.08.2021 г. в складовата база на Бул Био - НЦЗПБ ЕООД бяха доставени от Gilead Sciences Ireland UC - притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Veklury (Ремдесивир) - 1728 флакона. На 02.09.2021 г. с поредна доставка се очаква да пристигнат още 3 456 флакона. Между 9-10 септември се очаква да пристигне и количество от 12 816 флакона Ремдесивир, които ще бъдат доставени на съхранение в складовата база на Бул Био - НЦЗПБ.

ВЪПРОС 3: Кои са болниците без Ремдесивир към днешна дата?

Разпределението на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), се извършва на базата на утвърдена от Министъра на здравеопазването Заповед РД-01-627/ 29.10.2020 за утвърждаване на Указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir). Разпределението на Veklury р се извършва на базата на ежеседмични заявки от Регионалните здравни инспекции, които обобщават заявените количества от лечебните заведения в техния териториален обхват. Министерство на здравеопазването от своя страна анализира заявките и извършва седмично разпределение на лекарствения продукт. При възникнала спешна необходимост МЗ извършва и допълнителни извънредни разпределения от складовата база на Бул Био - НЦЗПБ, чрез което се удовлетворяват нуждите на лечебните заведения.

ВЪПРОС 4: Има ли процедура за директно договаряне на медикамента от служебния кабинет?

Продуктът се осигурява на територията на Европейския съюз на база Рамково споразумение на ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие, ратифицирано от Народното събрание на Република България със закон (обн., ДВ, бр. 26 от 2020 г.) и Рамков Договорна ЕС No SANTE/2020/C3/048 за доставка на Veklury за лечение на пациенти с COVID-19, нуждаещи се от допълнителен кислород, подписан от Европейската комисия. С Решение по т. 53 от дневния ред на Протокол №16 от заседанието на Министерския съвет, проведено на 17 март 2021 година беше одобрено сключването на действащия и към момента специфичен договор за осигуряване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC - притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Veklury.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари