Къде маските ще станат задължителни от понеделник?

8
На този етап маските в градския транспорт и магазините са препоръчителни за най-засегнатите области, обяви  главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев
На този етап маските в градския транспорт и магазините са препоръчителни за най-засегнатите области, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев Видео: БНТ

Очаква се днес Министерският съвет да приеме новия национален план, в който са разписани възможните мерки. Те може да заработят още от понеделник

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, предава БНТ.

Ако така върви темпът на нарастване на заболеваемост от COVID-19, още другата седмица може да се разшири кръгът на местата, на които трябва да се носят маски.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, мерките, които се очаква да бъдат предложени, са съвсем "елементарни и леки" - носене на маски задължително само на определени места - лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика.

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции. На този етап маските в градския транспорт и магазините са препоръчителни за най-засегнатите области", заяви Кунчев.

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.

Вчера от Министерството на здравеопазването направиха предложение личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид.

Експертите казват, че бързо ще стигнем до пик на заразата и бавно ще слизаме от него. Някакви допълнителни мерки на този етап няма. Картата на ковид, която здравното министерство използва, за да реши дали да затяга мерките, показва, че до пет дни още два региона ще влязат в Етап 1 на заразата. В този етап започват мерките, образователните институции например трябва да тестват веднъж седмично педагогическия и непедагогически в персонал, всякакви посещения в музеи и други институции, екскурзии и зелени училища се отменят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    Бунтовник
    Народе,хващай оръжието и трепи наред тези кръвопийци!
  • -5
    5
    до 4
    що бе, сигурен съм че с маска си по-красив
  • 31
    4
    Платен измекяр
    Няма да носим маски, лайнар жалък! Ако трябва и кръв ще се лее, ВАШАТА!
  • 15
    3
    Ima
    Маските ще бъдат задължителни за кунчеф, който ще е с брой маски, колкото е броят на българския народ! Разбира се, че коментар 2 е обикновен роб на сащ, примирил се е с ролята си на поемащ всяка мръсотия, спусната от всеки малоумен с власт. И това го прави щастлив...
  • -12
    2
    Ами
    Не е така. Никой не те задължава да се ваксинираш. Както и никой не те задължава да виеш. Изобщо антиваксърите сте много интересно племе. Ревете, че някой решли да се ваксинира, при положение че ваксината не е задължителна. Ако искаш да се ваксинираш- ваксинираш се. Като не искаш- не го правиш. Въпрос на личен избор. Важното е, ако се разболееш да се изолираш и да не сееш заразата. Това е задължителното. Другото е въпрос на личен избор. Така че стига сте ревали. Никой не ви е опрял пистолета в гърлото и да ви казва- ваксинирате се.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари