Община Русе: Сезонът не е подходящ за патиниране на скулптури на открито

0
След приключването на почистването, следва процес на патиниране
След приключването на почистването, следва процес на патиниране

Относно появилите се в общественото пространство коментари за начина на почистване на две от бронзовите момичета на скулптора Любомир Далчев,

Община Русе заявява, че стартиралото и все още  неприключило почистване на бронзовите момичета е етап от изпълнението на проект „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“. След проведено обществено обсъждане, проектът е съгласуван на всички свои фази с Националния институт за недвижимо културно наследство

В процеса на изпълнение на проекта е заложено почистването на скулптурните фигури и фонтана на пл. „Батенбергот натрупания през годините плътен слой замърсявания с петролни и други сажди, мазнини, прах и спрей. След приключването на почистването, следва процес на патиниране, за което в практиката се прилагат различни технологии.

Старата и традиционна технология за черна патина предполага първоначално нагряване на почистената отливка и третирането й със сулфид при висока температура. За синьо-зелен ефект се използва син камък. Двата метода са съчетаеми: Ако се търси синьо-зелен ефект върху тъмен фон, се третира първо със сулфид и после със син камък. Ако се търси частична прозивност на естествения цвят на бронза през синьо-зелената патина, се нанася само син камък без сулфид.

Възможно е прилагането и на съвременни методи за патиниране, при които се спестява несигурността от нагряването и смесването на химикали „на око“.

И в двата метода е важно металът да е чист. И двата метода отнемат време за осъществяване на пълната реакция и често се налага нанасянето на няколко слоя. Резултати могат да се видят най-рано след 2 часа (а постигането на плътен тон може да отнеме седмица или повече). В този период металите не бива да се мокрят или мият, поради което настоящият сезон е неподходящ за патиниране на скулптури на открито.

Изборът на конкретната технология на патиниране ще бъде консултиран с творческата гилдия, след приключване на дейностите по почистване на фигурите.

Източник: Община Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари