Общната спря почистването на фигурите във фонтана на площад "Батенберг"

0
Скандалът се разрази, когато русенци видяха как две от бронзовите скулптури блестят в златист цвят, след като патината по тях е почистена
Скандалът се разрази, когато русенци видяха как две от бронзовите скулптури блестят в златист цвят, след като патината по тях е почистена Снимка: БНР

Община Русе спря работата по почистването на фигурите във фонтана на площад "Батенберг", създадени от покойния академик Любомир Далчев.

Това се случи след сигнал от медиите и последвалата реакция на обществеността в града, предаде БНР. 

Скандалът се разрази в събота, когато русенци видяха как две от бронзовите скулптури блестят в златист цвят, след като патината по тях е почистена, а художниците от града реагираха остро.

В неделя никой от общинската администрация не пожела да коментира проблема и едва в късния следобед в понеделник художници и скулптори бяха извикани на среща с главния архитект на Русе Живка Бучуковска. Журналисти не бяха допуснати до обсъждането, но след това заместникът-кметът по строителството Димитър Наков, арх. Бучуковска и творците разказаха до какви решения се е стигнало.

Тази комисия по градски дизайн ще има разширен състав, в който ще бъдат включени представители от средите на художниците и на останалите сдружения.

Смятам че това е много важна стъпка към привличане на експертното мнение при вземане на решения. Другото, което дискутирахме, са методите, които използвахме на този етап при почистването на първите две фигури и очакваме становище, и препоръка как да се процедира при почистването на фигурите, които още не са почиствани, и другите по какъв начин да бъдат обработени, за да възстановят патината, която е много важна и която ще си бъде такава, каквато е била предвидена още в замисъла, казаха от общината.

Изпълнител на проекта е консорциум "Русе 2013", в състава на който влизат фирмите "Път инженеринг ООД - Русе" , "ВТ инженеринг ООД - Велико Търново, "Интис ООД - Русе и Аквапуулс"- русе. Проектът е дело на колектив с ръководител арх.Павел Дочев, а стойността е 5.5 милиона лева.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари